Meteo 9-15 martie 2016: Află ce surprize ne mai rezervă această primăvară capricioasă

prognoza meteo campia turzii nor soare ploaie

Ultima săptămână a fost caracterizată de un timp mult mai cald din punct de vedere termic si destul de schimbator sub aspectul vremii mai ales la finalul intervalului, cand temperaturile au devenit foarte placute, maximele atingand 17 grade Celsius. Regimul termic a fost cu aproximativ 12 grade peste mediile multianuale spre sfârsitul intervalului, vremea devenind totusi instabila.

Instabilitatea atmosferică s-a manifestat cu precadere luni si marti, inregistrandu-se un total de precipitatii de 34 l/mp pentru ultimele 7 zile. Luna martie, este o luna de primavara destul de bogata in precipitatii, datorită miscării maselor de aer care tinde sa devina mai rapida si a ciclonilor ce pot deveni stationari. Pana acum in primele 8 zile ale lunii am avut parte de cativa cicloni care s-au succedat peste Romania si care au fost destul de bogati in precipitatii, dar doar ultimul a afectat si zona Campiei Turzii. Deocamdata cumulat in toata luna martie s-a inregistrat un volum de 42% din precipitatiile care ar trebui sa cada pe parcursul intregii luni. Coordonatele pentru cel putin inca doua saptamani se vor modifca putin urmand sa intram intr-un proces lent de racire cumulat cu o perioada destul de activa ciclonica, astfel incat vom avea parte de ploi si chiar lapovite si ninsori in apropierea celei de-a doua decade a lunii, iar temperaturile vor ajunge sa fie chiar sub medie.

Cea mai rece zi a intervalului precedent a fost 2 martie când maxima a urcat la 7 grade, minima atingând 0 grade Celsius, iar cea mai caldă zi a fost 6 martie când maxima a ajuns la 17 grade, minima coborând la 6 grade Celsius. Diferenta dintre maximele celor 2 zile a fost de 10 grade, iar între minima cea mai scăzută si maxima cea mai ridicată de 17 grade Celsius, ceea ce inseamna o diferenta medie si destul de usor de suportat pentru organism pentru un interval atat de scurt, intre cele doua extreme. Comparativ cu acum o săptămână vremea s-a prezentat aproximativ la fel, diferentele de temperatura fiind apropiate, iar precipitatiile cazute au fost aproximativ egal cantitativ.

În intervalul 9 - 15 martie vremea va fi mai calda din punct de vedere termic si destul de stabila, precipitatiile urmand sa aiba sanse mari sa apara spre finalul intervalului. Sub aspect termic nu vor fi modificări seminificative de-a lungul perioadei, maximele încadrându-se în general între 8 si 14 grade Celsius, ceea ce reprezintă o vreme mai calda in medie cu 6 grade fata de normal. Totusi se poate vedea o tendinta usoara de scadere a temperaturii, astfel incat spre finalul intervalui nu se vor mai depasi 8 grade.

Indicele UV va fi constant pe parcursul întregii săptămâni si va fi 2, măsurat în conditiile unui cer senin. Circulatia aerului in toata partea de sud-est a Europei va fi foarte dinamica, fronturile atmosferice succesive urmand sa lase precipitatii bogate cu precadere in partea nord-vestica si centrala a Romaniei.

Miercuri, 9 martie, va fi o zi caracterizată de un cer in general noros, în care soarele va straluci fara sa fie deranjat de nori 1 ora, maxima oprindu-se la 13 grade Celsius, in scadere fata de ziua precedenta. Vânt slab de 11 km/h din direcţia S-V. Sanse de precipitatii 100%. Noaptea, termometrul va coborî până la 5 grade pe fondul unui cer noros, cu posibilitate ridicata pentru ploaie continua.IR nocturn 3.Este posibil ca pe parcursul noptii sa se lase ceata.

Joi, aspectul general al vremii se va schimba. Soarele va reusi sa strapunga patura groasa de nori si ploaia se va opri. Sanse de precipitatii 10%, iar vântul va sufla slab cu aproximativ 12 km/h din directia S-V. Temperatura maximă va fi in crestere fată de ziua precedentă si va atinge 14 grade Celsius.Noaptea de joi spre vineri va aduce o minimă de 5 grade pe fondul unui cer variabil cu posibilitate mare pentru aparitia cetii. Indicele de racire(IR) va fi de 3.

Vineri, 11 martie, aspectul vremii va fi următorul: cer variabil, cu probabilitate de 20% pentru precipitatii. Maxima zilei in scadere fată de joi, ajungând la 13 grade Celsius, iar vântul va sufla slab cu 12 km/h din directia V. Minima va coborî până la 4 grade, iar probabilitatea pentru o noapte in care sa fie ceata este ridicata. Soarele se va putea vedea de sub nori 5 ore.IR nocturn va fi de 2.

Prima zi de weekend va fi caracterizată de o vreme schimbatoare: cer in general variabil si 20% sanse de precipitatii. Maxima va fi in constanta, atingand 13 grade Celsius, vânt slab de 11 km/h din directia S-V. Noaptea de sâmbătă spre duminică minima va coborî până la 3 grade pe fondul unui cer acoperit.IR va avea valoarea de 1.Exista sanse ca noaptea sa se lase ceata, si sa persiste pana la primele ore ale zilei.

Duminică 13 martie va fi o zi în care soarele va fi prezent pe cer 5 ore, iar cerul va fi in general variabil.Sanse de precipitatii 50%.Vântul va sufla slab cu viteză de 9 km/h directia S-V, temperatura maximă va fi in scadere fata de ziua precedentă oprindu-se la 11 grade. Noaptea minima va coborî până la 3 grade Celsius pe fondul unui cer noros.IR va atinge 1.

Prima zi a săptămânii va fi o zi cu cerul acoperit în care regimul termic va fi in scadere, datorita aceleiasi mase de aer mai rece venită din N-V continentului si intrate sambata in peisaj. Sanse de 90% pentru ploaie, maximă de 10 grade si vânt slab de 11 km/h din directia S-V. Soarele se va putea vedea pe cer 1 ora. Noaptea va aduce o minimă de 0 grade si un cer variabil.Indice IR va atinge -2.Noaptea precipitatiile cazute se vor transforma in lapovita si ninsoare chiar spre dimineata.

Marti aspectul vremii nu se va schimbă cerul fiind mai mult noros, 8 grade Celsius maximă, vânt slab de 10 km/h de directie N-V, iar sansele pentru precipitatii sunt de circa 60%. Soarele va străluci 2 ore fără să fie acoperit de nori. Temperatura nocturnă va coborî până la 0 grade pe fondul unui cer variabil, fara sanse de precipitatii prea mari.IR nocturn -2, si sanse destul de ridicate pentru ca ceata sa se formeze.

Câteva sfaturi si predictii

- vremea se va raci treptat incepand din weekend si pana spre 20 martie maximele vor deveni cu pana la 5 grade mai mici decat normalul perioadei.

- este posibil sa avem parte de ultimele reprezentatii ale iernii din acest and, si sa ninga destul de puternic atfel incat sa se depuna strat de zapada de cativa centimetrii, asta in jur de 18-21 martie.

- la munte sezonul sporturilor de iarna este terminat dupa ultimele saptamani cand maximele au topit toata zapada

Last modified onDuminică, 17 Iulie 2016 17:09

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top

badge-new

Nullam quis risus eget urna mollis ornare vel eu leo. Curabitur blandit tempus porttitor. Maecenas sed diam eget risus varius blandit sit amet non magna. Aenean eu leo quam.

badge-hot

Nullam quis risus eget urna mollis ornare vel eu leo. Curabitur blandit tempus porttitor. Maecenas sed diam eget risus varius blandit sit amet non magna. Aenean eu leo quam.

badge-top

Nullam quis risus eget urna mollis ornare vel eu leo. Curabitur blandit tempus porttitor. Maecenas sed diam eget risus varius blandit sit amet non magna. Aenean eu leo quam.

Sectiuni

Adrese utile

Recomandari

Follow Us

×

Sign up to keep in touch!

Be the first to hear about special offers and exclusive deals from TechNews and our partners.

Check out our Privacy Policy & Terms of use
You can unsubscribe from email list at any time