Meteo 6-12 martie: Află de când vin ploile

prognoza meteo campia turzii nor soare ploaieUltima săptămână a fost caracterizată de o vreme calda cu temperaturi mai ridicate fata de normele climatologice ale perioadei, în care precipitaţiile nu şi-au făcut simţiţă prezenţa deloc, lasand loc vremii frumoase cu aspect primavartic. Mediile maximelor au fost mai mari fata de normal, atingând chiar 11-12 grade Celsius în cele mai calde zile, minimele fiind şi ele mai ridicate pentru aceasta perioada a anului, coborând până la -5 grade.Vantul a fost mai activ in zilele de sambata si luni, facand ca indicele de racire sa fie scazut, desi maximele au fost de peste 7 grade.

Instabilitatea atmosferică nu s-a manifestat deloc in intervalul precedent, lucru destul de neobisnuit pentru sfarsitul unei luni de februarie si inceputul unei luni de martie, cand masele de aer au tendinta de succedare mai rapida fata de lunile precedente, iar media precipitatiilor este in crestere.Tendinta de vreme schimbatoare s-a manifestat insa, desi am avut zile cu cerul mai mult variabil spre senin, diferentele intre maxime a fluctuat, vantul prezentand si el intensificari pe parcursul succedarii rapide a maselor de aer.In luna precedenta s-au înregistrat precipitaţii însumând 25 l/mp ceea ce înseamnă 35% din totalul unei luni de februarie şi se poate spune că fenomenul de secetă poate deveni de actualitate pentru regiunea noastră daca aceasta tendinta cu precipitatii precare persista. Ceaţa nu a fost prezentă in niciuna din zilele intervalului precedent.Ca si caracteristica generala a lunii in care ne aflam temperaturile incep sa creasca mai pronuntat incepand cu a doua decada a lunii facand ca diferenta dintre maxime si minime sa aiba tendinta de crestere, atunci cand maximele pot atinge 10-12 grade Celsius.

Cea mai rece zi a intervalului precedent a fost 2 martie când maxima a urcat la 4 grade, minima atingând -5 grade Celsius, iar cea mai calda zi a fost 27 februarie când maxima a ajuns la 12 grade, minima coborând la 2 grade Celsius. Diferenţa dintre maximele celor 2 zile a fost de 8 grade, iar între minima cea mai scăzută şi maxima cea mai ridicată de 17 grade Celsius, ceea ce înseamnă o diferenţa medie între cele două extreme. Comparativ cu acum o săptămână vremea s-a prezentat aproape identic din punct de vedere al caracteristicii, diferenţele de temperatură fiind de 2-4 grade, însă se poate observa un trend ascendent din punct de vedere termic a vremii.

Conform prognozelor existente în următoarele 2 săptămâni vremea va fi în general instabilă şi în răcire treptată începând din 12 martie. Precipitaţiile vor apărea după 10 martie şi vor fi la început sub formă de ploaie, urmând apoi ca odată cu înaintarea unei mase de aer mai rece din N-V continetului acestea să se transforme în lapovita.

Pentru intervalul 6 martie – 12 martie vremea la Câmpia Turzii va fi în general închisă şi umedă, cu unele exceptii cand cerul va fi variabil la inceputul intervalului. Sub aspect termic, temperaturile se vor încadra peste normele climatologice, si se va intra într-un proces de racire spre finalul intervalului, maximele încadrându-se în general între 11 şi 16 grade Celsius, iar minimele coborând între -1 grad şi 2 grade Celsius, ceea ce reprezintă o vreme apropiată de normal.

Deoarece Indicele de Răcire este cel care ne afectează în sezonul rece, el va fi din nou adus în atenţie, astfel încât Indicele de răcire IR, care indică temperatura resimţiţă de corp şi calculat în funcţie de temperatură, umiditate şi viteză vântului va fi relativ constant. Indicele UV va fi constant pe parcursul întregii săptămâni şi va fi 2, măsurat în condiţiile unui cer senin.

Miercuri, 6 martie, va fi o zi caracterizată de un cer variabil, maxima oprindu-se la 11 grade Celsius, constantă faţă de ziua precedentă. Vânt slab de 16 km/h din direcţia S-E. Şansele de precipitaţii sunt nule, iar UV va avea valoarea 2. Noaptea, termometrul va coborî până la 1 grade pe fondul unui cer noros. IR diurn 6, iar cel nocturn -2.

Joi, aspectul general al vremii nu se schimbă: cer partial noros, soarele va putea fi zărit 6 ore. Şanse de precipitaţii 20%, iar vântul va sufla slab cu aproximativ 15 km/h din direcţia S. Temperatura maximă va fi creştere faţă de ziua precedentă şi va atinge 13 grade Celisus. Noaptea de joi spre vineri va aduce o minimă de 2 grade pe fondul unui cer noros. Indicele UV va fi de 2. IR diurn 8, iar cel nocturn 2.

Vineri, 8 martie, aspectul vremii va fi următorul: cer mai mult noros cu probabilitate de 40% pentru precipitaţii. Maxima zilei va fi în creştere faţă de joi, ajungând la 16 grade Celsius, iar vântul va sufla slab cu 16 km/h din direcţia S-E. Minima va coborî până la 6 grade, iar probabilitatea pentru o noapte cu precipitaţii este de aproxiamtiv 10%. Soarele nu se va putea vedea din cauza cerului încărcat de nori. IR diurn 15, iar cel nocturn 5.

Prima zi de weekend va fi caracterizată de o vreme în general închisă: cer noros, 60% şanse de precipitaţii sub forma de ploaie. Maxima va fi constanta atingând 16 grade Celsius, vânt slab de 10 km/h din direcţia S-E. Noaptea de sâmbătă spre duminică minima va coborî până la 6 grade, iar şansele pentru o noapte ploioasă sunt de 40%. Soarele nu va străluci din cauza norilor groşi, iar UV va avea valoarea 2. IR diurn 10, iar cel nocturn 4.

Duminică, 10 martie, va fi o zi în care soarele nu se va zări deloc datorita cerului noros. Şansele de precipitaţii sunt de peste 70%. Vântul va sufla slab cu viteză de 11 km/h direcţia S-E, temperatura maximă va cunoaşte o scădere faţa de ziua precedentă oprindu-se la 14 grade. Noaptea, minima va coborî până la 4 grade Celsius pe fondul unui cer noros cu şanse de precipitaţii 40%. UV va atinge 2. IR diurn 10, iar cel nocturn va fi 1.

Prima zi a săptămânii va fi o zi cu cer noros şi şanse de 60% pentru precipitatii, maximă 12 grade şi vânt slab de 16 km/h din direcţia S-E. Soarele nu se va putea zări din cauza norilor. Noaptea va aduce o minimă de 3 grade şi un cer noros cu şanse de 60% pentru precipitaţii. IR diurn 8, iar cel nocturn 1.

Marţi, aspectul vremii nu se va schimba, cerul fiind mai mult noros, 11 grade Celsius maximă, vânt slab de 13 km/h de direcţie N, iar şansele pentru ploaie sunt de 60%. Temperatura nocturnă va coborî până la 3 grad pe fondul unui cer variabil, fără şanse mari de precipitaţii. IR diurn 8, iar cel nocturn 1.

Câteva sfaturi şi predicţii:
- Vremea va deveni normală din punct de vedere termic, lucru ce coincide cu intrarea în anotimpul primăverii

- Conform tradiţiei populare între 1-9 martie sunt zilele "Babei Dochia" care-şi leapădă cele 9 cojoace de iarnă, lăsând primăvara să vină. Se spune că dacă îţi alegi o zi dintre primele 9 zile ale lunii martie, cum va fi vremea în ziua respectivă aşa îţi va fi şi anul respectiv.

Last modified onDuminică, 17 Iulie 2016 17:11

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top

badge-new

Nullam quis risus eget urna mollis ornare vel eu leo. Curabitur blandit tempus porttitor. Maecenas sed diam eget risus varius blandit sit amet non magna. Aenean eu leo quam.

badge-hot

Nullam quis risus eget urna mollis ornare vel eu leo. Curabitur blandit tempus porttitor. Maecenas sed diam eget risus varius blandit sit amet non magna. Aenean eu leo quam.

badge-top

Nullam quis risus eget urna mollis ornare vel eu leo. Curabitur blandit tempus porttitor. Maecenas sed diam eget risus varius blandit sit amet non magna. Aenean eu leo quam.

Sectiuni

Adrese utile

Recomandari

Follow Us

×

Sign up to keep in touch!

Be the first to hear about special offers and exclusive deals from TechNews and our partners.

Check out our Privacy Policy & Terms of use
You can unsubscribe from email list at any time