Meteo 13-19 ianuarie 2016: Află când vor veni zăpezile la Câmpia Turzii

prognoza meteo campia turzii soare nor zapadaUltima săptămână a fost caracterizată de un timp mai cald din punct de vedere termic si destul de mohorat sub aspectul vremii mai ales pana spre finalul intervalului. La început, unele zile au fost apropiate de normal din punct de vedere termic, atunci când maximele au atins -1 grad Celsius. Regimul termic a cunoscut însă o crestere spre sfârsitul intervalului, vremea devenind in general frumoasa si ramanand stabila, iar maximele termice au reusit sa depaseasca 9-10 grade Celsius reprezentand o vreme mult mai calda decat normalul perioadei in care ne aflam.

Instabilitatea atmosferică s-a manifestat cu precadere pana duminica, inregistrandu-se un total de precipitatii de 28 l/mp pentru ultimele 7 zile. Desi, luna ianuarie, este luna de iarna cea mai saraca in precipitatii, datorită miscării mai lente a maselor de aer si a ciclonilor ce pot deveni stationari anul acesta este atipic, pentru ca am avut parte de cativa cicloni care s-au succedat in ultimele 2 saptamani si se pare ca inca cel putin 10 zile aceste coordonate nu se vor schimba: precipitatii destul de bogate urmate de o racire accentuata si apoi din nou precipitatii. Deocamdata pentru primele 12 zile din ianuarie s-a inregistrat un volum de 67% din precipitatiile care ar trebui sa cada pe parcursul intregii luni.

Cea mai rece zi a intervalului precedent a fost 6 ianuarie când maxima a urcat la -1 grad, minima atingând -8 grade Celsius, iar cea mai caldă zi a fost 12 ianuarie când maxima a ajuns la 10 grade, minima coborând la 3 grade Celsius. Diferenta dintre maximele celor 2 zile a fost de 11 grade, iar între minima cea mai scăzută si maxima cea mai ridicată de 18 grade Celsius, ceea ce inseamna o diferenta mare si destul de greu de suportat pentru organism inr-un interval atat de scurt, intre cele doua extreme. Comparativ cu acum o săptămână vremea s-a incalzit brusc, diferentele de temperatura fiind mult mai mari, iar precipitatiile cazute au fost mai bogate cantitativ.

În intervalul 13 - 19 ianuarie vremea va fi mai calda din punct de vedere termic si frumoasa la inceput, precipitatiile urmand sa aiba sanse mici sa apara pana joi noapte, iar apoi vremea se va raci brusc si va incepe sa ninga. Sub aspect termic vor fi modificări seminificative de-a lungul perioadei, maximele încadrându-se în general între -6 si +6 grade Celsius, ceea ce reprezintă o vreme destul de capricioasa termic.

Indicele UV va fi constant pe parcursul întregii săptămâni si va fi 1, măsurat în conditiile unui cer senin. Circulatia aerului in toata partea de sud-est a Europei va fi foarte dinamica, fronturile atmosferice succesive urmand sa lase precipitatii bogate cu precadere in partea nord-vestica a Romaniei. In a doua parte a saptamanii este asteptata o racire treptata a vremii si o transformare a precipitatiilor din ploaie in lapovita si ninsoare, iar pe parcursul weekend ului temperaturile vor reveni la valori aproapiate de media climatologica a perioadei.

Miercuri, 13 ianuarie, va fi o zi caracterizată de un cer in general variabil, în care soarele va straluci fara sa fie deranjat de nori 5 ore, maxima oprindu-se la 6 grade Celsius, in scadere fata de ziua precedenta. Vânt slab de 12 km/h din direcţia N-V. Sanse de precipitatii de 0%. Noaptea, termometrul va coborî până la -1 grad pe fondul unui cer senin, cu posibilitate ridicata pentru aparitia cetii. IR nocturn -3.

Joi, aspectul general al vremii va deveni mohorat: cer mai mult noros. Soarele va strapunge ceata matinala pentru a straluci 2 ore. Sanse de precipitatii 80%, iar vântul va sufla slab cu aproximativ 14 km/h din directia N-V. Temperatura maximă va fi in scadere fată de ziua precedentă si va atinge 2 grade Celsius. Noaptea de joi spre vineri va aduce o minimă de -4 grade pe fondul unui cer noros cu posibilitate mare pentru ninsoare. Indicele de racire(IR) va fi de -5.

Vineri, 15 ianuarie, aspectul vremii va fi următorul: cer noros, cu probabilitate de 100% pentru precipitatii. Maxima zilei constanta fată de joi, ajungând la 2 grade Celsius, iar vântul va sufla slab cu 11 km/h din directia N-V. Minima va coborî până la -3 grade, iar probabilitatea pentru o noapte in care sa ninga este ridicata. Soarele nu se va putea vedea de sub patura groasa de nori.

Prima zi de weekend va fi caracterizată de o vreme mohorata: cer in general acoperit si 100% sanse de precipitatii. Maxima va fi in scadere, atingand 0 grade Celsius, vânt slab de 10 km/h din directia N. Noaptea de sâmbătă spre duminică minima va coborî până la -6 grade pe fondul unui cer acoperit. IR va avea valoarea de -8. Exista sanse ca noaptea sa se lase ceata si sa persiste pana la orele pranzului.

Duminică 17 ianuarie va fi o zi în care soarele va fi prezent pe cer 3 ore, iar cerul va fi in general variabil. Sanse de precipitatii 20%. Vântul va sufla slab cu viteză de 9 km/h directia N-V, temperatura maximă va fi in scadere fata de ziua precedentă oprindu-se la -4 grade. Noaptea minima va coborî până la -9 grad Celsius pe fondul unui cer senin. IR va atinge -10. Exista sanse mari ca ceata sa se formeze pe parcursul noptii.

Prima zi a săptămânii va fi o zi cu cerul acoperit în care regimul termic va fi in scadere, datorita aceleiasi mase de aer mai rece venită din N-V continentului si intrate joi in peisaj. Sanse de 20% pentru ninsoare, maximă de -6 grade si vânt slab de 11 km/h din directia N-V. Soarele se va putea vedea pe cer 5 ore. Noaptea va aduce o minimă de -12 grade si un cer variabil. Indice IR va atinge -14. Ceata se va lasa pe parcursul noptii si va putea crea probleme pana spre orele pranzului.

Marti aspectul vremii nu se va schimbă cerul fiind mai mult variabil, -5 grade Celsius maximă, vânt slab de 11 km/h de directie N, iar sansele pentru ninsoare sunt de circa 10%. Soarele va străluci 4 ore fără să fie acoperit de nori. Temperatura nocturnă va coborî până la -9 grade pe fondul unui cer variabil, fara sanse de precipitatii prea mari. IR nocturn -10 si sanse destul de ridicate pentru ca ceata sa se formeze.

Câteva sfaturi si predictii

- vremea va deveni rece, chiar cu 2-3 grade sub normele perioadei, iar sansele de precipitatii vor fi mai mari de joi noapte pana sambata seara, zapada ce urmeaza sa cada se poate depune intr-un strat nou de 10-15 cm.

- la munte sezonul sporturilor de iarna este in plina desfasurare, iar zapada ce se anunta la acest sfarsit de saptamana ar trebui sa creasca cu cel putin 30cm stratul deja exsitent la Ariseni si Baisoara. Vremea va deveni ideala pentru practicarea sporturilor de iarna

- anul 2015 a fost cel mai cald an de cand se fac masuratori, iar luna decembrie a acestui an a corespuns unei luni normale de octombrie sub aspect termic. Pluviometric ne-am aflat intr-un anticlcon cald, care a stationat aproape 6 saptamani pe teritoriul tarii noastre, datorita fenomenului El Nino. Este posibil ca acum aceasta situatie sa se inverseze, astfel incat ianuarie sa fie bogat in precipitatii si chiar apropiat de normal din punct de vedere termic, datorita succesiunilor de cicloni ce traverseaza tara noastra

- este posbil ca ANM sa emita cod galben de precipitaii pentru ziua de vineri.

Last modified onDuminică, 17 Iulie 2016 17:09

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top

badge-new

Nullam quis risus eget urna mollis ornare vel eu leo. Curabitur blandit tempus porttitor. Maecenas sed diam eget risus varius blandit sit amet non magna. Aenean eu leo quam.

badge-hot

Nullam quis risus eget urna mollis ornare vel eu leo. Curabitur blandit tempus porttitor. Maecenas sed diam eget risus varius blandit sit amet non magna. Aenean eu leo quam.

badge-top

Nullam quis risus eget urna mollis ornare vel eu leo. Curabitur blandit tempus porttitor. Maecenas sed diam eget risus varius blandit sit amet non magna. Aenean eu leo quam.

Sectiuni

Adrese utile

Recomandari

Follow Us

×

Sign up to keep in touch!

Be the first to hear about special offers and exclusive deals from TechNews and our partners.

Check out our Privacy Policy & Terms of use
You can unsubscribe from email list at any time