CAA: Importanța clorinării apei potabile

cristian octavian matei caa turda

Compania de apă ARIEȘ distribuie apă potabilă la 21.593 de clienți

În arealul de deservire al CAA, apa este captată atât din pânza freatică, cât și din suprateran, din pârâul Hășdate.
Locuitorii din Turda și comunele/localitățile din jur – Mihai Viteazu, Cheia, Cornești, Sândulești, Bogata și Copăceni – consumă apă captată din subteran. Aceasta este extrasă de la peste 12 metri adâncime. Fiind o apă curată, pentru potabilizare, nu este nevoie decât de o dezinfectare cu clor.

Locuitorii din Câmpia Turzii și localitățile arondate sunt alimentați cu apă potabilă extrasă din pârâul Hășdate. Fiind o apă de suprateran, aceasta pentru a fi bună de băut, are nevoie de mai multe etape de tratare. Aici intervine Stația de tratare, modernizată de curând în cadrul proiectului derulat de CAA pe fonduri de coeziune.

Pentru Turda - Sursele de apă Turda

Apa de adâncime necesită un singur procedeu de dezinfectare și anume clorinare. Acesta se face la sursa Mihai Viteazu, care beneficiază în urma proiectului pe fonduri europene de stație proprie de clorinare. Apa este extrasă din pânza freatică cu ajutorul pompelor, urmând a fi clorinată în funcție de cantitatea de apă și necesități și stocată în rezervoare, urmând a fi pompată către beneficiari.

Concentrația clorului în apa destinată consumatorului este: între 0,1 – 0,5 ppm (mg/l).

Pentru Câmpia Turzii - Stația Tratare

Apa captată din pârâul Hășdate, fiind o apă de suprafață are nevoie de mai multe proceduri de curățare și dezinfecție. Pe langa procesul de decantare si filtrare se numără și procesul de clorinare. Clorul are rolul de a dezinfecta apa, de a distruge microorganismele ce se regăsesc în apa brută – apa captată de la sursă, astfel apa poate fi consumată în siguranță de populație, neexistând riscul îmbolnăvirilor prin contactarea unor viruși sau bacterii din apa potabilă.

Cantitatea de clor necesară în apă se stabilește în funcție de rezultatul analizelor de la laborator – temperatura și încărcătura organică din apă, fiind factori ce influențează cantitatea de clor ce trebuie adăugată.

„Obiectivele Companiei de Apă ARIEȘ sunt: oferirea unor servicii de înaltă calitate cetățenilor pe care îi deservește. Prin distribuirea unei ape potabile constant bună și un serviciu ireproșabil de canalizare, considerăm atinse aceste obiective. O altă preocupare a CAA este comunicarea permanentă și transparentă cu clienții.” Cristian Octavian Matei – director general al CAA.

Last modified onDuminică, 17 Iulie 2016 17:11

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top

Sectiuni

Adrese utile

Recomandari

Follow Us

×

Sign up to keep in touch!

Be the first to hear about special offers and exclusive deals from TechNews and our partners.

Check out our Privacy Policy & Terms of use
You can unsubscribe from email list at any time