Activitate interculturală româno-franceză la Colegiul Tehnic „Victor Unguranu”- Câmpia Turzii

activitate romano franceza 1În cadrul proiectului european bilateral româno-francez „Tineri pentru o cetăţenie europeană”, desfăşurat în perioada 29 aprilie – 07 mai 2014, în municipiu, au avut loc activităţi la care au fost invitaţi un grup de 37 de elevi şi adulţi francezi din regiunea Toulouse, localităţile La Salvetat Saint Gilles şi Plaisance du Touch.

Luni, 5 mai 2014, la Colegiul Tehnic „Victor Ungureanu” în cadrul activităţii „Contextualizarea tradiţiilor româneşti în cultura europeană”, delegaţia franceză a participat la activităţi interactive desfăşurate împreună cu elevii şi profesorii şcolii implicaţi în proiect.

Grupul de vizitatori a fost întâmpinat de către organizatori cu pâine şi sare, conform tradiţiei noastre, după care, în traseul didactic al şcolii, au fost vizitate punctele reprezentative: biblioteca, muzeul etnografic şi paraclisul „Sfântul Victor”- patronul spiritual al colegiului.

Sala Festivă a şcolii, a fost locaţia în care, elevii români îndrumaţi de profesoarele Emilia Simona MOLDOVAN şi Mihaela SEBENI, au realizat o prezentare informativă a tradiţiilor pascale din toate regiunile ţării. Prezentările PPT au fost urmate de ateliere de lucru, la care, elevii francezi au participat la încondeierea ouălor, învăţând procedeele de încondeiere din mai multe zone ale ţării noastre. Elevii francezi au demonstrat deschidere faţă de tradiţiile româneşti. Interesul pentru tradiţia pascală românească a fost demonstrat de produsele obţinute la finalul atelierelor de lucru, produse care, au fost luate ca amintiri.

Ansamblul „DOINA ARIEŞULUI” a susţinut un spectacol de cântec şi joc popular românesc, moment în care au fost integraţi elevii şi adulţii francezi. Activitatea s-a încheiat cu o masă tradiţională, apreciată de către oaspeţi.

În după-amiaza aceleiaşi zile, au fost organizate la Stadionul Municipal competiţii sportive: popice, fotbal mixt, conduse de domnul maistru-instructor Arghir VORONEANU şi profesor-antrenor Cornel MOREA. Concursurile au antrenat majoritatea tinerilor, iar cei mai buni sportivi au fost recompensaţi cu diplome şi dulciuri.

Evenimentul a reuşit să evidenţieze farmecul tradiţiilor româneşti, păstrate cu drag de elevii Colegiului Tehnic „Victor Ungureanu”. Succesul s-a datorat şi echipei de organizare: a doamnei director adjunct profesor Monica CHERECHEŞ, doamnelor profesoare Diana SPĂLNĂCAN, Maria RODEAN, Emilia Simona MOLDOVAN, Niculina RĂDUŢ şi tehnician Irina MĂRIE, alături de profesor Finica OLTEAN-iniţiatoarea proiectului de colaborare dintre Asociaţia româno-franceză „Forum Prietenie”- „Forum Solidarité”, asociaţie condusă de către doamna Preşedinte, profesor Livia GÂLCĂ.

Activitatea şi-a atins scopul propus de integrare şi promovare a tradiţiilor româneşti în cultura europeană, a ridicat prestigiul instituţiei de învăţământ cu o tradiţie de peste 90 de ani în formarea şi educarea tinerilor din municipiul nostru.

activitate romano franceza 2

Last modified onDuminică, 17 Iulie 2016 17:11

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top

Sectiuni

Adrese utile

Recomandari

Follow Us

×

Sign up to keep in touch!

Be the first to hear about special offers and exclusive deals from TechNews and our partners.

Check out our Privacy Policy & Terms of use
You can unsubscribe from email list at any time