EXCLUSIV: Imagini de la ritualurile masonice de la Câmpia Turzii organizate de consilierul judeţean Petre Pop!

Petre Pop este de departe cel mai controversat politician din Câmpia Turzii la ora actuală. Lăsând la o parte faptul că a reușit performanța să-și ducă partidul în opoziție după ce l-a sacrificat pe Radu Hanga în primăvara anului trecut din dorința de a avea puterea completă în Câmpia Turzii, actualul consilier județean (aflat în concediu de paternitate pe o indemnizație mai mare decât a primarului Dorin Lojigan, adică circa 5000 de lei) e pe cale să pună Câmpia Turzii pe harta rușinii naționale.

În timpul în care ocupa funcţia de administrator public, o funcţie inventată după chipul şi asemănarea lui Petre Pop şi plătită regeşte din bani publici, în Câmpia Turzii au apărut primele loje masonice, având politicianul cap de afiş. Iniţiat în organizaţie la finalul anului 2015, Petre Pop împreună cu mai mulţi membrii PSD au înfiinţat la Câmpia Turzii 3 loje masonice.

Masoneria

Francmasoneria (masoneria) este, conform site-ului Marii Loje Naționale din România, www.mlnr.ro  un Ordin iniţiatic străvechi şi respectat în întreaga lume, cu un caracter tradiţional şi simbolic. Ea este o frăție a oamenilor liberi, indiferent de religie sau de clasa socială. Întemeiată pe principiul toleranţei, Francmasoneria se dezvoltă prin diversitatea sa confesională şi socială, spre atingerea unui ţel comun: urmarea propriului drum al fiecăruia dintre noi către perfecţionarea de sine. Masoneria e un pas spiritual, structurat asemeni unei organizări a vieţii umane şi a unei modalităţi de existenţă. Organizaţia Masonică există pentru a garanta libertatea şi independenţa creaţiei şi muncii fiecăruia, cât şi pentru a asigura un sprijin colectiv. Drumul este alcătuit din mai multe etape, care permit un progres continuu.

Despre Masonerie există două puncte de vedere

Primul, pro-masonic, prezintă masoneria ca pe o organizație fraternă, ai căror membri sunt uniți de idealuri comune morale și metafizice care fac parte din mișcarea filozofică umanistă. În cele mai multe dintre ramuri, francmasonii sunt deasemenea uniți de credința într-o Ființă supremă transcendentă, indiferent de numele pe care I-l dau credincioșii. Câtă vreme masoneria tinde spre perfecționarea omului, este compatibilă cu orice credință sau convingere sinceră și nu ar trebui să apară probleme. În argumentarea pro-masonică se invocă actele de caritate, nu puține, calitatea membrilor, adesea oameni cu multiple competențe și răspunderi, comportamentul modest și conduita exemplară a francmasonilor în societate, precum și sprijinirea diverselor proiecte umanitare. Fiind foarte clare și bine definite, aceste caracteristici nu necesită o analiză introspectivă.

Al doilea, anti-masonic, prezintă această organizație într-o lumină diabolică, socotind-o o pseudoreligie, cu o organizare ermetică, antisocială, complotistă si satanistă. Adversarii francmasoneriei au apărut chiar de la nașterea acesteia. Astăzi, unii clerici creștini sau musulmani consideră francmasoneria ca primejdioasă pentru credincioși, întrucât francmasonii pot fi de orice credință fără discriminări, prin urmare amestecați, și propovăduiesc toleranța față de cei ce nu împărtășesc aceleași convingeri, câtă vreme aceste convingeri respectă democrația și drepturile omului. Potrivit respectivilor clerici, o asemenea poziție nu poate fi compatibilă cu dogma religioasă. Conform adepților teoriei conspirației dar și ai altor oameni care au avut de a face cu adepții acestei organizații francmasoneria este o organizatie secreta, o perfidă conspiraţie mondială cu scopuri malefice ascunse (singura organizaţie politică ce foloseşte în rău energiile naturii, prin ritualuri de magie neagră şi prin invocarea forţei Satanei), care urmăreşte să stăpânească într-un mod tiranic oamenii acestei planete (consideraţi simple animale cu faţă umană), prin instaurarea unei aşa-zise Noi Ordini Mondiale, în realitate noul haos al Satanei. Francmasoneria este de fapt condusă din umbră de mişcarea Sionistă prin intermediul aşa-zisului Guvern ultrasecret „invizibil” al Terrei numit şi Majestic 12 şi prin Marea Lojă Mamă şi Consiliul Suprem (formate numai din membri sionişti) B’NAI B’RITH.

Francmasoneria la Câmpia Turzii

Conform informațiilor pe care le deținem la Câmpia Turzii există un "Mare Orient" format din 3 Loje: Crucis Fratres (loja masculina condusă de Petre Pop), Hypatia (loja feminină condusă de Monica Uioreanu) şi Comanderia Cavalerilor de Malta Câmpia Turzii. 

Primul semn al existenţei lojelor masonice la Câmpia Turzii se află în Muzeul Prima Şcoală Română, pe o plăcuţă gravată în lemn. Placa a fost montată acolo la ordinele "Maestrului Mason" Petre Pop.

 

Ritualurile masonice

Ritualurile la care masonii din Câmpia Turzii (majoritatea fac parte din PSD) au loc la parterul unui bloc din apropierea sediului PSD. Printre obiectele folosite se găsesc funii cu care sunt legaţi de gât noii adepţi, săbii, pumnale, însemnele masonice (echerul, compasul, piramida), tabla de şah, dar şi un sicriu sau un cap de schelet. Interesant e că în imaginile de la ritualurile ce au loc la Câmpia Turzii apar şi nişte scaune care până anul trecut se găseau pe holurile Palatului Cultural.

Jurământul cumplit pe care cei ce intră în masonerie trebuie să-l respecte

“Jur, in numele Arhitectului Suprem al tuturor lumilor, sa nu divulg niciodata secretele, semnele, cuvintele, invataturile sau practicile francmasoneriei si sa pastrez tacere vesnica asupra lor.
Fagaduiesc si jur sa nu tradez niciodata nimic din acestea, nici prin scris, nici prin grai, nici prin gesturi, nici sa pun pe altcineva sa scrie, sa litografieze, sa graveze, sa tipareasca ceva, sa nu dau in vileag in vre-un fel ceea ce mi s-a descoperit pana in aceasta clipa sau ce mi se va descoperi in viitor. Daca nu ma voi tine de cuvant, ma oblig sa ma supun la urmatoarea pedeapsa:
– sa mi se arda buzele cu fier inrosit;
– sa mi se taie o mana;
– sa mi se smulga limba din gura;
– sa mi se reteze gatul;
– cadavrul meu sa fie spanzurat in loja in timpul primirii unui nou frate, iar dupa aceea sa fie ars iar cenusa aruncata in vant.” este jurământul depus de participanţii la aceste ritualuri.

Printre persoanele identificare în pozele ce au intrat în posesia noastră, pe lângă Petre Pop şi Monica Uioreanu, apar angajaţi ai Companiei de Apă Arieş, profesori, angajaţi ai Primăriei, dar şi persoane venite din alte localităţi pentru iniţiere.

Serialul dezvăluirilor va continua! 

Read more...

Meteo 26 aprilie - 2 mai 2017: Află cum va fi vremea în acest weekend prelungit la Câmpia Turzii

Ultima săptămână a fost caracterizată de un timp extrem de schimbator vremea alternand de la foarte rece la calda si de la instabila la frumoasa, mai ales pana luni, urmand ca spre finalul intervalului soarele si caldura sa revina in prim plan. Temperaturile au fost extrem de scazute, iar unele dimineti fiind sub lmita inghetului Am avut parte de maxime ce au fost cuprinse intre 2 si 20 grade, ceea ce se caracterizeaza printr-o vreme in medie cu 8 grade mai rece fata de normele climatologice. Aerul rece arcitc a fost insotit de vreme ploioasa. Practic am avut parte de cel mai sever episod meteo din ultimii 5 ani. S-au inregistrat precipitatii sub forma solida in zilele de 20-21 aprilie, ceea ce este un fenomen extrem de rar. Mai mult in zonele limitrofe orasului s-a putut vorbi de strat de zapada de 20 cm. Totusi incepand de sambata am avut parte de o incalzire treptata a vremii si vreme mai uscata. In ultimul interval am fost sub incidenta unei informari meteo de vreme rece si un cod galben de precipitaii solide si lichide abundente, vant si racire brusca valabila de miercuri seara pana vineri seara. Joi si vineri au fost zile foarte reci cand trecator a putut fi observat un feneomen meteo specific iernii precum lapovita si ninsoarea. S-a putut observa in dimineata zilei de vineri, sambata si luni temperaturi de -1 -0 grade, lucru extrem de daunator agriculturii.

Instabilitatea atmosferică s-a manifestat cu precadere la inceputul intervalului, astfel incat s-au inregistrat un total de precipitatii de 76 l/mp pentru ultimele 7 zile. Luna aprilie a acestui an a fost o luna extrem de bogata in precipitatii depasindu-se normele cu pana la 40% pana in momentul de fata, Coordonatele pentru urmatoarea perioada nu se modifca foarte mult, urmand ca precipitatiile sa aiba sanse destul de mari de aparitii in weekend, vremea ramanand frumoasa si stabila in rest. Temperaturile vor fi oscilante din nou, maximele incadrandu-se intre 14 si 26 grade. Masa de aer rece care a generat temperaturile extrem de scazute din ultimele zile se pare ca a fost inlocuita cu o alta masa de aer mult mai calda de origine mediteraneana, care la randul ei va fi inlocuita cu alta masa de aer rece, spre finalul saptamanii. Practic in decurs de 6 zile s-a facut trecerea de la -1 grad si lapovita la 26 grade si soare.

Cea mai rece zi a intervalului precedent a fost 20 aprilie când maxima a urcat la 2 grade, minima atingând -1 grad Celsius, iar cea mai caldă zi a fost 25 aprilie când maxima a ajuns la 20 grade, minima coborând la 7 grade Celsius. Diferenta dintre maximele celor 2 zile a fost de 18 grade, iar între minima cea mai scăzută si maxima cea mai ridicată de 21 grade Celsius, ceea ce inseamna o diferenta mare, si foarte greu de suportat pentru organism pentru un interval atat de scurt. Comparativ cu acum o săptămână vremea s-a prezentat diferit din punct de vedere al aspectului, diferentele de temperatura au fost totusi mult mai mari si precipitatiile cazute au fost mai bogate.

În intervalul 26 aprilie - 2 mai vremea va fi apropiata de normal, urmand ca spre mijloc sa intre intr-un proces de racire brusca ce va face ca temperaturile sa fie per ansamblu normale pentru perioada in care ne aflam. Sansele ca precipitatiile sa apara sunt mari in zilele de vineri, sambata si duminica. Sub aspect termic vor fi modificări destul de mari de-a lungul perioadei, maximele încadrându-se în general între 14 si 26 grade Celsius.

Indicele UV va fi constant pe parcursul întregii săptămâni si va fi 5, măsurat în conditiile unui cer senin.

Miercuri, 26 aprilie, va fi o zi caracterizată de un cer in general variabil, în care soarele va straluci fara sa fie deranjat de nori 10 ore, maxima oprindu-se la 24 grade Celsius, in crestere fata de ziua precedenta. Vânt slab de 11 km/h din direcţia V. Sanse de precipitatii 5%, . Noaptea, termometrul va coborî până la 8 grade pe fondul unui cer variabil. Nu sunt prevazute fenomene deosebite pentru aceasta zi.

Joi, aspectul general al vremii nu se va schimba. Soarele va reusi sa straluceasca mai mult de 10 ore pe cer. Sanse de precipitatii 10%, iar vântul va sufla slab cu aproximativ 12 km/h din directia S-V. Temperatura maximă va fi in crestere fata de ziua precedentă si va atinge 26 grade Celsius. Noaptea de joi spre vineri va aduce o minimă de 8 grade pe fondul unui cer variabi cu sanse destul de mari de ploaie. Nu sunt prevazute fenomene meteo deosebite nici pentru aceasta zi.

Vineri, 28 aprilie, aspectul vremii va fi următorul: cer variabil, soare prezent pe cer fara nori 10 ore, cu probabilitate de 30% pentru precipitatii. Maxima zilei va fi in scadeere fata de joi, ajungând la 25 grade Celsius, iar vântul va sufla slab cu 12 km/h din directia N-V. Minima va coborî până la 6 grade. Nu sunt prevazute fenomene meteo deosebite nici pentru aceasta zi. O data cu lasarea serii norii se vor inmulti si ploaia va incepe. Este posibil ca aceasta sa fie insotita de descaracri electrice si intensificari ale vantului.

Prima zi de weekend va fi caracterizată de o vreme urata, cu sanse de 100% de precipitatii, si o maxima in scadere accelerata ea oprindu-se la 14 grade Celsius, vânt slab de 15 km/h din directia N-V. Noaptea de sâmbătă spre duminică minima va coborî până la 9 grade pe fondul unui cer mohorat. Este posibil ca sambata sa ploua destul de mult acumulandu-se peste 30 l/mp. Ploile pot avea caracter torential si sa fie insotie de intensificari ale vantului si chiar tunete si fulgere.

Duminica 30 aprilie va fi o zi în care soarele va fi prezent pe cer 9 ore, iar cerul va fi in general variabil, sanse de precipitatii 35%. Vântul va sufla slab cu viteză de 10 km/h directia S-V, temperatura maximă va fi in crestere fata de ziua precedentă oprindu-se la 17 grade. Noaptea minima va coborî până la 6 grade Celsius. Nu sunt prevazute fenomene meteo deosebite nici pentru aceasta zi.

Prima zi a saptamanii va fi o zi cu cerul variabil in care soarele va straluci 10 ore. Regimul termic va fi in crestere, datorita unei mase de aer mai calda venite din zona de sud-vest a continentului. Maximă de 21 grade si vânt slab de 12 km/h din directia V. . Sanse de precipitatii 10%. Noaptea va aduce o minimă de 5 grade. Nu sunt prevazute fenomene meteo deosebite nici pentru aceasta zi.

Marti aspectul vremii nu se va schimba mult, soare si cer mai mult variabil 22 grade Celsius maximă, vânt slab de 13 km/h de directie S-V, iar sansele pentru precipitatii sunt de circa 10% Temperatura nocturnă va coborî până la 6 grade pe fondul unui cer senin, cu sanse mari de precipitatii. Nu sunt prevazute fenomene meteo deosebite nici pentru aceasta zi.

Câteva sfaturi si predictii

- desi vom avea parte de un weekend prelungit vremea nu va fi foarte buna, cu precadere in ziua de sambata si prima parte a zilei de duminica. Totusi 1 mai va fi o zi cu vreme foarte buna asadar nu excludeti activitatile din natura.

- la munte este posbil ca vremea sa fie cu 2-3 grade mai rece si duminica sa fie intervale destul de mari in care ploaia torentiala isi va face prezenta

Read more...

Mircea Crișan: Scrisoare deschisă către primarul Dorin Lojigan

Domnule primar,

Sunt cetateanul contribuabil Crisan Mircea, locuitor din Campia Turzii care in al 80-lea an de viata, inca mai cred ca exista legea “morala” pentru sprijinirea aplicarii legilor instituite intr-un stat de drept. Insusi presedintele Romaniei, sprijinit la inscaunare de catre partidul din care si dvs. faceti parte avea, intre alte sloganuri, “lege nu tocmeala”, ceea ce trebuia transmis cetatenilor ca se va intampla. Personal m-am lamurit cum este cu aplicarea sloganului amintit.

In campania electorala a alegerilor locale si dvs. ati promis ca va fi altfel decat in vremea primarului antecesor. Dupa aproape 1 an de cand ati intrunit sufragiile locuitoriilor am sentimentul ca in fond nu s-a schimbat aproape nimic. Nu dezvolt aceasta chestiune deoarece nu isi are locul aici, poate altadata.

Ma voi referi in continuare la chestiunea legata de situatia existenta in tarlaua nr. 2, privind lucrarile de cadastrare a terenurilor extravilane de acolo.

La ultima audienta (06.04.2017), am incercat si insistat sa va conving sa dispuneti luarea unor masuri de reglementare, astfel ca aplicarea prevederilor Legii nr. 7/1996 – a cadastrului si publicitatii imobiliare, republicata si reactualizata in 2017, sa fie corect aplicata. V-am solicitat sa-mi faceti o favoare in sensul ca tarlaua nr. 2 sa fie luata in lucru cu prioritate, tinand cont ca acolo sunt si niste probleme de mediu si distrugeri de terenuri, ca urmare actiunilor unui fost consilier local.

Datorita neimplicarii primariei in derularea contractului cu SRL-ul AMD TOPOGRAFIE (contract semnat de vechiul primar), s-a ajuns in situatia ca terenul meu a fost repozitionat tot la cererea primariei. Desi am fost in audiente la dvs. in iulie, august, septembrie 2016 ati procedat “spalandu-va pe maini” asemeni biblicului Pilat din Pont. Am fost nevoit sa intentez proces in instanta pentru curmarea ilegalitatii, pe care l-am castigat. Daca primaria isi facea datoria, nu trebuia sa ajung la instanta de judecata.

Domnule Primar, urmare celor aratate mai sus, eu nu doresc sa va fac sa lacrimati ca si parintele Andrei (vezi articolul din “Ziarul 21” nr. 15 (655) /10.04.2017), caruia i-ati provocat aceasta stare, dar daca tot cititi biblia sa stiti ca si in privinta relatiilor dintre cei de la putere si alegatori, sunt destule exemple asupra carora ati putea reflecta.
De la audienta din 06.04.2017, am plecat exprimandu-mi parerea de rau ca am venit degeaba si asta deoarece:
ati conchis dupa consultarea specialistului ca nu aveti nicio obligatie inscrisa in lege cu privire la actiunea de cadastrare si ca de altfel nu sunt bani pentru asta intrucat exista multe alte prioritati; v-am solicitat sa-mi dati un raspuns in scris cu privire la cele discutate in cadrul audientei dar ati refuzat.

Domnule Primar, daca cititi Legea cadastrului si a publicitatii imobiliare, veti constata ca pentru plicarea ei, in afara altor institutii statale, Unitatile administrativ teritoriale sunt nominalizate a indeplini lucrari si actiuni, pentru realizarea programului national de cadastru si carte funciara, astfel (spicuiri din lege):
Art.1 (4) - ultima fraza prevede ca “Autoritatile administratiei publice locale , sunt obligate sa acorde sprijin informational, tehnic si de alta natura, in limitele competentelor, la crearea si actualizarea sistemului de cadastru si carte funciara”. Aceasta prevedere se refera la realizarea programului national de cadastru si carte funciara.
Art. 9 (29) - “In cadrul programului national de cadastru si carte funciara se cofinanteaza si lucrarile de intregistrare sistematica demarate de unitatile administrativ-teritoriale”.
Art. 9 (30) - “Valoarea cofinantarii este in cuantum fix de 60 lei / carte funciara”.
Art. 9 (33) - “Palata prevazuta la alin. (29) si (33) se aproba de Consiliul de administratie al Agentiei Nationale, la solicitarea expresa a unitatii administrativ-teritoriale, cu mentionarea sumei care se solicita a se deconta”.
Art. 9 (341) - “in cadrul Programului national de cadastru si carte funciara se finanteaza in conditiile legii si lucrarile de inregistrare sistematica ce vor fi initiate de unitati administrativ-teritoriale, avand ca obiect sectoarele cadastrale din cadrul unitatilor administrativ teritoriale care cuprind imobile din extravilan, indiferent de calitatea titularului ….”. Se deduce ca eu nu pot initia lucrarile de cadastru.
Art. 9 (344) – Arata modalitatea de alocare a sumelor si evidentierea lor iar in alineatele (346) – (3412) se stabilesc termene si modalitati de transmitere a solicitarilor de sume, de urmarire a procedurilor in relatia cu finantatorul (Agentia Nationala respectiv oficiul teritorial) si alte detalii.

Fata de cele aratate, poate putin prea pe larg, apreciez ca veti trage concluziile ce se impun si ca solicitarea mea de a incepe cu tarlaua 2 nu m-ar favoriza numai poersonal, ci ar rezolva si situatia existenta acolo, inclusiv problema drumului vicinal. Va amintesc faptul ca in sedinta de Consiliu local din luna ianuarie ac. am aratat si ca in tarlaua respectiva, sunt distrugeri de terenuri si probleme de mediu, ceea ce comporta interventia primariei chiar daca nu este expres prevazut undeva in vreo lege.

A ajuta cetatenii urbei chiar si numai cu un sfat profesional, este o virtute pentru un primar care prin juramant s-a angajat sa faca totul spre binele locuitorilor.
In alta ordine de idei, folosesc acest prilej pentru a va propune sa analizati daca intra in sfera porioritatilor, repararea denivelarilor din strazile in care au fost introduse retele de apa-canal, deoarece pe unele dintre ele se circula ca pe traverse de cale ferata. Exemplific strazile A. Muresanu, Cuza Voda sau Dr. I Ratiu si altele.

Mircea Crisan

Read more...

De ce este abuzivă sancţionarea unui militar care face uz de dreptul său la liberă exprimare?

În urma interviului pe care locotenentul Alexandru Gheorghe l-a acordat publicației noastre, comandantul acestuia, comandorul Oatu Marius-Mihai, l-a sancționat disciplinar cu ,,AVERTISMENT”. Este aceasta o măsură abuzivă sau una regulamentară?

Răspunsul la această întrebare vi l-a dat chiar ofițerul însuși, în cadrul interviului acordat. Militarii au dreptul la liberă exprimare publică în nume propriu fără teama de a fi sancționați disciplinar. Că, în practică se mai întâmplă altfel, ține, ori de reaua-credință a comandantului care aplică sancțiunea disciplinară, ori de necunoașterea legii de către acesta. În condițiile în care, fiecare comandant de unitate este consiliat din punct de vedere juridic și are posibilitatea, și uneori, chiar obligația, de a solicita avizul juridic, consider că cea de-a doua variantă nu prea își găsește aplicabilitatea, iar invocarea ei nu te absolvă de la o răspundere disciplinară, penală sau civilă, după caz. Nu poți invoca necunoașterea legii sau greșita ei interpretare!

Alături de dreptul la viață, la libertate și la siguranță, dreptul la liberă exprimare reprezintă unul dintre cele mai importante drepturi ale omului societății democratice. Este important pentru că ne ajută să exprimăm ceea ce gândim, să facem schimb de opinii, să primim sau să comunicăm informații ori idei fără amestecul autorităților publice și fără a ține seama de frontiere. Deși este un drept fundamental, natural, libera exprimare nu este întotdeauna garantată și protejată de autorități, acestea încercând să-l restrângă pentru a se proteja de criticile provenite din sânul societații și de a-și conserva privilegiile. Sistemul militar nu face vreo excepție, dimpotrivă, ultraconservator și caracterizat de o ierarhie rigidă, acesta încearcă să restrângă libertatea de exprimare mai mult decât este impusă de lege. Și are succes fiindcă sistemul de valori este în declin, promovarea în funcții se face după principiul ,,am reușit la concursul scris, dar am căzut la concursul de împrejurări”, cel care accede într-o funcție înaltă își trage după sine și echipa de ,,yes men”, iar politica ,,băgatului pumnului în gură este ridicată la rang de virtute. Instituția militară se manifestă foarte ostil față de dreptul la liberă exprimare și vizează, în special, o categorie aparte de personal: aceea care dorește să dezvăluie abuzuri sau ilegalități comise în unitățile militare, ori cazuri în care nu au fost respectate drepturi sau libertăți fundamentale ale omului. Deși este interzisă prin constituție, o metodă care se folosește doar în regimurile totalitare, și anume cenzura, încă mai dăinuie în sistemul militar. Nu m-ar mira ca în viitorul foarte apropiat, conducerea Armatei împreună cu structurile de informații/contrainformații militare să interzică personalului militar și civil din cadrul M.Ap.N. să mai distribuie sau să citească materialele găzduite de pagina A.D.M.A.R. pe motiv că sunt toxice, dăunătoare sistemului obedient militar și reprezintă dușmanul de clasă al ,,yes-men”. Însă, societatea se mișcă, iar militarii odată cu ea. Mai încet, ce-i drept, dar se mișcă! Militarii sunt conștienți de rolul lor în societate, își dau seama de drepturile și libertățile care le sunt conferite prin lege, de posibilitățile pe care le au și încep să exprime ceea ce gîndesc, lipsindu-i pe șefi de confortul unei munci cotidiene fără nicio grijă. Și asta este foarte deranjant pentru marionete!

 

Care sunt textele de lege invocate de autoritățile militare în situațiile în care aplică sancțiuni disciplinare militarilor care fac uz de dreptul constituțional la liberă exprimare?

Pentru a-i menține pe militari orbi, surzi și muți, unii dintre comandanții acestora invocă textele a două articole din ,,Instrucțiunile privind activitatea de informare şi relaţii publice în Ministerul Apărării Naţionale”, aprobate prin Ordinul ministrului apărării naționale nr. M.76 din 07.06.2016, și anume, art.40 și art.68 alin.(1)-(3). După cum am mai spus, o fac din rea-credință sau din neștiință. Conținutul celor două articole este prezentat în continuare:

,,ART. 40

(1) Acordarea de interviuri şi declaraţii de presă, precum şi participarea personalului militar sau civil la emisiuni de radio sau de televiziune civile se aprobă de către comandantul/şeful unităţii militare, în urma consultării structurii/personalului de informare şi relaţii publice, cu respectarea prevederilor legale referitoare la activitatea de verificare şi avizare a informaţiilor de interes public specifice MApN;”

,,ART. 68

(1) Orice persoană din M.Ap.N. poate acorda interviuri sau declaraţii reprezentanţilor mass-mediei civile în următoarele condiţii:

a) să aibă aprobarea comandantului/şefului unităţii militare;

b) să exprime numai puncte de vedere în limita mandatului aprobat şi să se refere doar la probleme din aria sa de competenţă şi responsabilitate şi la nivelul poziţiei/funcţiei pe care o încadrează;

c) să consulte structura/personalul de informare şi relaţii publice înainte de contactul cu mass-media;

d) să respecte echidistanţa politică a armatei; să nu îşi exprime public convingerile/preferinţele politice şi să nu se manifeste în favoarea vreunui partid politic sau vreunei organizaţii căreia îi este aplicabil acelaşi statut juridic ca şi cel al partidelor politice;

e) să nu furnizeze informaţii care aduc atingere imaginii instituţiei militare sau care sunt exceptate de la liberul acces, conform Legii nr. 544/2001, cu modificările şi completările ulterioare.

(2) În relaţiile ocazionale cu mass-media, când nu există timpul necesar pentru obţinerea aprobării comandantului/şefului unităţii militare şi pentru consultarea structurii/personalului de informare şi relaţii publice, persoana care a acordat interviuri sau declaraţii de presă jurnaliştilor civili are obligaţia să informeze ulterior comandantul/şeful unităţii militare despre acest fapt.

(3) În relaţiile oficiale sau ocazionale cu mass-media, personalul MApN urmăreşte să nu aducă prejudicii onoarei şi demnităţii militare, prin acţiunile proprii sau apariţiile publice în probleme care nu privesc armata, să respecte prevederile legale referitoare la intimitatea şi siguranţa personalului armatei, la confidenţialitatea informaţiilor privind desfăşurarea unor cercetări în curs, precum şi la echidistanţa politică a armatei.”

În cazul locotenentului Alexandru Gheorghe, încadrat la Baza 71 Aeriană din Câmpia Turzii, tot articolul 40 a fost invocat. Motivul sancțiunii l-a constituit faptul că ofițerul, în calitate de președinte al ASOCIAȚIEI PENTRU APĂRAREA DREPTURILOR MILITARILOR ACTIVI ȘI ÎN REZERVĂ – A.D.M.A.R., a acordat un interviu publicației ,,Câmpia Express” din Câmpia Turzii prin care aducea la cunoștința opiniei publice scopul și obiectivele Asociației A.D.M.A.R., scurte note biografice ale membrilor fondatori și o părere personală, consfințită, de altfel, de Înalta Curte de Casație și Justiție, privitoare la dreptul la liberă exprimare al militarilor.

 

Sincer, dacă este să fac o încadrare a faptei săvârșite de lt. Alexandru Gheorghe, tot articolul 40 l-aș folosi ca temei legal. Pe de-asupra, aș mai invoca și norma care prevede obligația acestuia de a solicita aprobarea comandantului său (art.68 ,alin.1, lit.a).

La prima vedere, așa pare. Rupte din context, cele două articole par să incrimineze personalul militar care săvârșește asemenea fapte. Pe asta se mizează, se invocă cele două articole tocmai pentru a restrânge și mai mult libertatea de exprimare a militarilor. Mai mult decât o impune legea! Este doar o metodă a politicii ,,băgatului pumnului în gură”.

 

Și totuși, acordarea de interviuri şi declaraţii de presă, precum şi participarea personalului militar la emisiuni de radio sau de televiziune civile constituie o abatere disciplinară sau nu?

 

NU, CATEGORIC, NU! Însă, trebuie îndeplinite câteva condiții:

 

Ø opiniile politice trebuie să fie exprimate numai în afară serviciului;

Ø exprimarea în public a unor opinii contrare intereselor României şi forţelor armate este interzisă;

Ø să nu fie prezentate public informații militare;

Ø să nu existe manifestări obscene, contrare bunelor moravuri.

 

În susținerea răspunsului dat și pentru o mai temeinică înțelegere a acestui fenomen aduc următoarele argumente:

Începând cu anul 1994, când Statul Român a ratificat Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale (Convenție), prin Legea nr.30/18.05.1994, legislația națională care reglementează libertatea de exprimare a trebuit să țină cont de prevederile art.10 din Convenție, precum și de jurisprudența în materie a Curții Europene a Drepturilor Omului (C.E.D.O.). Având în vedere dispozițiile art.11 alin.(2) și ale art.20 din Constituția României, republicată, rezultă fără echivoc faptul că statul român ,,se obligă să îndeplinească întocmai şi cu bună-credinţă obligaţiile ce-i revin din tratatele la care este parte”, iar tratatele care au fost ratificate de Parlament, fac parte din dreptul intern. În situația în care ,,există neconcordanțe între pactele şi tratatele privitoare la drepturile fundamentale ale omului, la care România este parte, şi legile interne, au prioritate reglementările internaţionale, cu excepţia cazului în care Constituţia sau legile interne conţin dispoziţii mai favorabile”. Din acest motiv, orice act normativ adoptat ulterior anului 1994 nu poate să deroge de la Convenție și nici de la jurisprudența C.E.D.O. Dispozițiile amintite, pe lângă constituție, au fost preluate în legislația internă și de art.4 din noul cod civil (N.C.C.).

În materia dreptului la liberă exprimare, art.10 din Convenție este definitoriu:

(1). Orice persoană are dreptul la libertatea de exprimare. Acest drept cuprinde libertatea de opinie şi libertatea de a primi sau de a comunica informaţii ori idei fără amestecul autorităţilor publice şi fără a ţine seama de frontiere. Prezentul articol nu împiedică statele să supună societăţile de radiodifuziune, de cinematografie sau de televiziune unui regim de autorizare.

(2). Exercitarea acestor libertăţi ce comportă îndatoriri şi responsabilităţi poate fi supusă unor formalităţi, condiţii, restrângeri sau sancţiuni prevăzute de lege, care constituie măsuri necesare, într-o societate democratică, pentru securitatea naţională, integritatea teritorială sau siguranţă publică, apărarea ordinii şi prevenirea infracţiunilor, protecţia sănătăţii sau a moralei, protecţia reputaţiei sau a drepturilor altora pentru a împiedica divulgarea de informaţii confidenţiale sau pentru a garanta autoritatea şi imparţialitatea puterii judecătoreşti.” (s.n.).

Art.10 din Convenție a fost transpus în legislația internă prin art.30 din Constituția României. Primul alineat al acestuia statuează inviolabilitatea libertății de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor, a libertății creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public. Pe lângă aceste norme permisive, alineatul al șaptelea cuprinde norme prohibitive: ,,Sunt interzise de lege defăimarea țării şi a naţiunii, îndemnul la război de agresiune, la ură națională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violență publică, precum şi manifestările obscene, contrare bunelor moravuri”.

Prin urmare, ca cetățean al acestei țări, militarul trebuie să respecte dispozițiile normei generale, cuprinse în alineatului șapte al art.30 din Constituția României. Dar, ca militar este obligat să respecte interdicțiile care au fost adaptate sistemului cazon și implementate prin art.25 din Legea nr.384/2006 privind Statutul soldaților și gradaților profesioniști și prin art.29 lit.a)-c) din Legea nr.80/1995 privind Statutul cadrelor militare, adică:

,,a)opiniile politice pot fi exprimate numai în afară serviciului;

  b)exprimarea în public a unor opinii contrare intereselor României şi forţelor armate nu este permisă;

  c)condiţiile în care cadrele militare în activitate vor putea să prezinte public informaţii militare se vor stabili prin ordin al ministrului apărării naţionale;” (s.n.)

Pentru a ne da seama cărui segment dintre militari îi sunt aplicabile dispozițiile ,,Instrucțiunilor privind activitatea de informare şi relaţii publice în Ministerul Apărării Naţionale”, aprobate prin Ordinul ministrului apărării naționale nr. M.76 din 07.06.2016, vom recurge la interpretarea prin metoda sistematică. Această metodă se bazează în stabilirea înțelesului unor norme pe coroborarea lor cu alte norme, fie aparținând aceleiași instituții juridice sau ramuri de drept, fie aparținând unor instituții sau ramuri diferite. Necesitatea aplicării metodei sistematice decurge din caracterul de sistem al dreptului dintr-un stat, el constituind nu o simplă însumare de norme, ci o unitate alcătuită din părți interdependente. Astfel, normele din partea specială a unui cod nu pot fi înțelese dacă sunt rupte de normele din partea generală a aceluiași cod, normele obișnuite nu pot fi rupte de principiile generale de drept, normele tuturor ramurilor de normele dreptului constituțional. Deci, Ordinul ministrului apărării naționale numărul M.76/07.06.2016 pentru aprobarea ,,Instrucţiunilor privind activitatea de informare şi relaţii publice în Ministerul Apărării Naţionale” trebuie luat în considerare în întregul său, normă după normă, articol după articol.

Aplicând metoda sistematică de interpretare vom constata că, în preambulul ordinului menționat, se specifică faptul că, acest ordin a fost emis pentru:

1.     aplicarea prevederilor art.5 alin. (1) lit. n) din Legea nr.346/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale, cu modificările şi completările ulterioare. Articolul indicat face referire la una dintre atribuțiile Ministerului Apărării Naționale, și anume, cea de a organiza și conduce activitatea de informare și relații publice;

2.     aplicarea prevederilor art.4 din Legea nr.544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, cu modificările şi completările ulterioare, care prevăd:

,,(1) Pentru asigurarea accesului oricărei persoane la informaţiile de interes public autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia de a organiza compartimente specializate de informare şi relaţii publice sau de a desemna persoane cu atribuţii în acest domeniu.

(2) Atribuţiile, organizarea şi funcţionarea compartimentelor de relaţii publice se stabilesc, pe baza dispoziţiilor prezentei legi, prin regulamentul de organizare şi funcţionare a autorităţii sau instituţiei publice respective.” (s.n.)

3.     aplicarea prevederilor art.29 lit.c) din Legea nr.80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările şi completările ulterioare, care statuează:

,,Cadrelor militare în activitate le este restrânsă exercitarea unor drepturi şi libertăţi, astfel:

c) condiţiile în care cadrele militare în activitate vor putea să prezinte public informaţii militare se vor stabili prin ordin al ministrului apărării naţionale(s.n.).

Aici, doresc să atrag atenția asupra sintagmei ,,informații militare.

 

          Prin urmare, din preambulul actului normativ reiese foarte clar voința legiuitorului de a stabili atribuții pentru organizarea și conducerea activității de informare și relații publice în Ministerul Apărării Naționale, tocmai în scopul asigurării accesului oricărei persoane la informaţiile de interes public. Însă, toată această activitate trebuie să aibă în vedere restricțiile impuse de Statutul cadrelor militare prin art.29 lit.c) și anume: informațiile militare vor putea fi prezentate public doar în condițiile stabilite prin ordin al ministrului apărării naționale, care nu este altul decât M.76/2016.

          În sprijinul acestor susțineri vin și dispozițiile generale cuprinse în ordinul M.76/2016, dispoziții care stabilesc principiile, organizarea, conducerea şi funcţionarea activităţii de informare şi relaţii publice în Ministerul Apărării Naţionale, precum și misiunea sistemului de informare şi relaţii publice din M.Ap.N. Iar, toate acestea, nu au rolul decât de ,,a stabili, menţine şi dezvolta relaţii de încredere între instituţia militară şi societatea românească...” și de ,,a sprijini comandanţii/şefii prin comunicarea/transmiterea informaţiilor de interes public, cu acurateţe, în timp util, personalului propriu, cetăţenilor, instituţiilor şi organizaţiilor legal constituite...”. Se poate observa că normele mai sus amintite sunt cele care dau expresie conținutului normativ al actului emis de ministrul apărării naționale, iar acesta nu poate fi decât în limitele şi potrivit normelor actului care îl ordonă, adică art.29 lit.c) din Legea nr.80/1995 privind Statutul cadrelor militare, cu modificările și completările ulterioare.

Continuând interpretarea sistematică în cazul Ordinului M.76/2013, vom constata că art.40 alin.(1) este componentă a capitolul al doilea al ordinului M.76/2016 - Conducerea activităţii de informare şi relaţii publice în M.Ap.N., Secțiunea a 4-a - Competenţe privind aprobarea activităţilor de informare şi relaţii publice , iar art. 68 alin.(1)-(3) face parte din cap. al III-lea - Domeniile activităţii de informare şi relaţii publice, Secțiunea 1 – Informarea publică. Reiese foarte clar că dispozițiile ordinului M.76/2016, cu o singură excepție, se referă la organizarea și desfășurarea activității de informare și relații publice din M.Ap.N., nicidecum la situația în care o persoană acordă interviu unei publicații și care, întâmplător sau nu, are calitatea de cadru militar activ sau de soldat/gradat profesionist.

 

Care ar fi acea excepție?

Alineatele (4)-(7) ale art.68, care prevăd:

(4) În situaţia în care personalul MApN face declaraţii în nume personal, acesta nu poartă uniformă militară, nu angajează/se asociază cu instituţia militară şi precizează că declaraţiile reprezintă propriul punct de vedere.

(5) Declaraţiile tendenţioase sau comentariile făcute în necunoştinţă de cauză, care angajează instituţia militară sau aduc prejudicii onoarei şi demnităţii militare, atrag răspunderea celor care le fac.

(6) Difuzarea către mass-media, sub orice formă, a unor informaţii referitoare la armată care sunt exceptate de la accesul liber al persoanelor atrage consecinţele prevăzute de reglementările legale în vigoare.

(7) Protecţia informaţiilor clasificate se face în conformitate cu prevederile legale.

Este o excepție introdusă în Ordinul M.76/2016 tocmai pentru a se face distincție între obiectul actului normativ, cel care reglementează activitatea de informare și relații publice în M.Ap.N., și cetățeanul care, întâmplător sau nu, are calitatea de militar și face declarații în nume personal. În opinia mea, aceste precizări au fost introduse de legiuitor pentru a pune în acord reglementările existente la nivel național și internațional cu cele interne, specifice activității M.Ap.N. Și, probabil, legiuitorul a ținut să facă această precizare ca urmare a Deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție cu numărul 3117/02.07.2014, pronunțată în dosarul nr.2715/2/2012, în care lt. Alexandru Gheorghe a avut calitatea de reclamant:

,,În ceea ce privește acordarea de interviuri sau declarații reprezentanților mass-mediei civile, trebuie precizat că reclamantul nu a avut aprobarea comandantului, dar cu acest prilej nu a furnizat informații clasificate, faptele fiind afirmate generic și reprezintă un punct de vedere civic .... Sub acest ultim aspect, reclamantul este protejat de prevederile art.10 din C.E.D.O. care supune unor restrângeri sau sancțiuni libertatea de opinie, numai pentru securitatea națională, integritatea teritorială, divulgarea de informații confidențiale, siguranța publică, apărarea ordinii publice. Or, din extrasele aflate la dosar rezultă caracterul pașnic al discursului reclamantului, fără a exista vreo amenințare la ordinea sau siguranța publică sau fără a se fi divulgat informații confidențiale. Afirmațiile reclamantului se înscriu în cadrul unei dezbateri democratice și nu pot fi restricționate fără a se încălca prevederile art. 10 din C.E.D.O.” (s.n.)

Concret, unui cadru militar activ sau unui soldat/gradat profesionist, nu-i poate fi interzis dreptul de a acorda interviu unei publicații, atâta timp cât aceștia nu încalcă normele juridice mai sus amintite

Revenind la cazul locotenentului Alexandru Gheorghe, consider că sancționarea disciplinară a acestuia pentru simplul motiv că a acordat interviu publicației ,,Câmpia Express” este o măsură abuzivă, atâta timp cât ofițerul nu a încălcat dispozițiile art.10 alin.(2) din C.E.D.O., nu a și-a exprimat opiniile politice în cadrul serviciului, deși acestea sunt permise de lege în afara serviciului, nu a exprimat public opinii contrare intereselor României şi forţelor armate și nu a prezentat public niciun fel de informații militare.

          Credeți că există niște motive ascunse pentru care a fost sancționat disciplinar ofițerul?

Motive ascunse?! Am să vă răspund tot cu o întrebare! Ce se întâmplă atunci când militarii își asumă rolul lor în societate și fac uz de drepturile și libertățile care le sunt conferite prin lege, când s-au săturat să fie ignorați și încep să exprime ceea ce gîndesc? Se întâmplă că aceștia devin mai conștienți de faptul că au drepturi și că în virtutea acestora pot lupta pentru restabilirea dreptății acolo unde ea este alungată, acolo unde consideră că s-a făcut o greșeală, acolo unde consideră că adevărul este înlocuit cu minciuna, iar respectul pentru om înlocuit cu abuzul. Și vă asigur că nu spun cuvinte nici mari și nici gratuite. În paginile viitoare vom prezenta exemple concrete, la fel ca și cel de azi. În definitiv se pune întrebarea, de ce? De ce nu ar avea voie militarii să vorbească în nume propriu? Oare ei nu au doleanțe? Oare totul este bine și frumos în sistem? Dacă totul este bine și toate sunt la locul lor, atunci de ce se teme sistemul de posibilitatea ca militarii să vorbească? Oare, pentru că lucrurile nu sunt tocmai roz și vrea să descurajeze din fașă orice posibilitate care ar duce la o eventuală deschidere a cutiei Pandorei? Oare de ce prima reacție a comandorului Oatu Marius-Mihai a fost să îl sancționeze pe locotenentul Alexandru Gheorghe fără ca măcar să fie chemat la raport și să i se dea posibilitatea să se apere? Oare ce sau pe cine a deranjat și deranjează o voce liberă în rândurile militarilor, o voce care nu dorește decât să aducă un suflu nou în ceea ce înseamnă înțelegerea și exercitarea drepturilor militarilor? Dacă legea permite, iar Curtea Supremă a recunoscut dreptul la liberă exprimare al militarilor, de ce prima reacție este una de încercare de reducere la tăcere chiar a celui care a luptat și a obținut recunoașterea acestui drept în instanță? Cui folosește abuzul acesta? Cu siguranță doar celor ce doresc să ascundă adevărata față a lucrurilor, iar asta ar trebui să-i pună pe gânduri, atât pe militarii României, dar și pe cei pe care aceștia au jurat să îi apere. Cu siguranță locotenetul Alexandru Gheorghe nu va tăcea, nu după ce a trecut prin atâtea ca să revină în Armata pe care o iubește și nu după ce a obținut recunoașterea unui drept fundamental pentru militari, dreptul la liberă exprimare publică. Cu siguranță nu va tăcea, căci dacă el va tăcea atunci se va renega chiar pe el însuși. Iar, după cum îl cunosc, acest lucru nu se va întâmpla. La finalul interviului, ca un rezumat la tot ceea ce am expus mai sus, vreau să subliniez și să atrag atenția asupra următoarelor aspecte: comandantul este militarul care reprezintă unitatea militară şi trebuie să fie model de exigenţă, moralitate, pregătire profesională, fermitate, iniţiativă şi principialitate. Acesta este obligat să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale ale subordonaţilor, respecte personalitatea şi demnitatea subordonaților, să fie principial, drept şi exigent în relaţiile de serviciu cu subordonaţii şi în aprecierea activităţii lor, să permită subordonaţilor să îşi justifice faptele ce le sunt imputate și să aplice sancțiunea disciplinară numai după ce s-a probat vinovăția celui în cauză. Iată câteva dintre obligațiile unui comandant, obligații care sunt stipulate în Regulamentul disciplinei militare, aprobat prin Ordinul ministrului apărării naționale numărul M.64/10.06.2013. Dacă au fost respectate sau nu, îi las pe cititorii dumneavoastră să aprecieze. 

Vicepreședinte A.D.M.A.R.

Lt.col.(r) jur. Sorin MIHAIU

 

 

 

 

Read more...

VIDEO: Crina Cristurean a uluit juraţii la Românii au Talent!

Crina Cristurean are 13 ani, este din Câmpia Turzii şi a venit la Românii au Talent 2017 pentru a interpreta un cântec cu vocea ei de înger. Ea face parte din grupul vocal "Melody" al Clubul Copiilor din Câmpia Turzii şi este pregătită de Nicuşor Lăcătuş.

S-a făcut liniște în sală când Crina a început să cânte aria "Nessun dorma".

"Ai un zâmbet grozav. Îți doresc să ajungi pe o scenă și mai mare. Să ții cont și de a zis Andra: Să muncești pentru a deveni cineva. Nu ai cum să nu reușești", a zis Mihaela Rădulescu.

Crina Cristurean merge mai departe, cu patru de DA.

Read more...

Dorin Lojigan - un nou mandat de președinte PNL Câmpia Turzii

Dorin Lojigan, primarul Municipiului Câmpia Turzii, a fost reales preşedinte al organizaţiei municipale PNL Câmpia Turzii în cadrul Adunării Generale de Alegeri a partidului, fiind primele alegeri în organizația locală după fuziunea PNL-PDL.

Adunarea a avut loc marți, 18 aprilie 2017, în Sala Mică a Palatului Cultural „Ionel Floaşiu” şi a avut ca scop desemnarea unei noi conduceri a partidului la nivelul municipiului nostru. Pe lângă fotoliul de preşedinte al filialei municipale au supuse votului locurile de vicepreședinte și de membru din Biroul Politic Local.

Au urmat o serie de discursuri şi prezentări a rapoartelor de activitate apoi s-a trecut la procedura de vot, procedură condusă de europarlamentarul Daniel Buda.

Fotoliul de preşedinte a fost obţinut de Dorin Lojigan, care a fost singurul candidat pentru această funcţie, obținând 124 de voturi pentru din 126 de voturi exprimate.

Vicepreşedinţi: Haiduc Ioan Cristian, Antal Iosif Adrian, Drăghici Dumitru, Ghemeș Sabin Marcel, Pătruțiu Mihail Iuliu, Rad Dan, Socaciu Alexandru Gabriel, Varodi Ioan.

Secretar: Otvos Edgar Alexandru.

Membri în BPL:  Crihălmeanu Călin Sprin, Dan Cristian Lucian, Goia Radu Andrei, Iurian Mihail Adrian, Nicoară Emil, Pușcău Dorel, Văsîe Cătălin Eugen.

Read more...

Activităţile din cadrul proiectului european Caring And Sharing, de la Şcoala Gimnazială Avram Iancu, Câmpia Turzii, chiar continuă

Un parteneriat european înseamnă, de cele mai multe ori, o evadare din stereotipiile zilnice, o perfecționare continuă pentru cei implicați și de ce nu, un schimb cultural interactiv. Chiar dacă uneori profesiile diferă, scopul este același: perfecționarea ta și a celor implicați în procesul educativ. Fiecare proiect european înseamnă un pas înainte pentru întreaga comunitate din care face parte instituția implicată, iar Școala Gimnazială AVRAM IANCU (director: prof. ANA POPESCU), Câmpia Turzii a beneficiat din plin de pe urma acestor parteneriate. Dacă proiectele GUNDTVIG evidențiau o comunicare plenară, care viza bunul mers al comunității: obiceiuri, tradiții, viață artistică, obiective, proiectele ERASMUS sunt destinate domeniului concret de activitate, pe care partenerii o derulează în mod activ și continuu.

Astfel, în cadrul parteneriatului strategic de educație școlară Erasmus+, cu tema Caring and sharingȘcoala Gimnazială „Avram Iancu” din Câmpia Turzii a organizat conferința internațională Comunic și împărtășesc, în toamna anului 2016. La aceasta conferință au participat și cadre didactice din instituțiile partenere: Kindervilla, Innsbruck, Austria; Basisschool Sint-Paulus, Kortrijk, Belgia; İzmir Özel Fatih Koleji İşletmeleri, Izmir, Turcia; Godinton Primary School din Ashford, Marea Britanie. Evenimentul a constituit un cadru deschis de comunicare a experiențelor și practicilor pozitive ale cadrelor didactice, având ca reper modalitățile oportune de dezvoltare a comunicării, a socializării și a integrării copiilor în comunitate. Programul artistic în care au fost implicați elevi ai școli, dar de diferite etnii, a relaxat atmosfera specifică unei asemenea întruniri. 

Totuși, activitățile ERASMUS au continuat și în această primăvară, chiar în Innsbruck, Austria, unde o echipă formată din șase cadre didactice: prof. CORINA BOZBICI (coordonator proiect), dir. prof. ANA POPESCU, prof. Diana Ienei, prof. Iuliana Bogdan, prof. Sultănica Matei, prof. Dana Mocan, a participat la o altă reuniune de proiect.

Scopul acesteia a fost prezentarea programului CILT (Community Integration Language Toolkit), ilustrativ pentru modul în care resursele și activitățile practice pot fi folosite ca să faciliteze și să încurajeze învățarea limbii (native sau străine) în procesul instructiv-educativ. Metodele și tehnicile prezentate încurajează integrarea tuturor elevilor în activitățile propuse, le dezvoltă empatia, spiritul de echipă, competențele lingvistice, sociale și de comunicare. Materialele propuse  vor alcătui unul dintre produsele finale ale proiectului, un manual cu resurse teoretice și practice, care să poată fi utilizat de toate cadrele didactice.

Activitățile propuse de echipa din România au pus accent pe comunicarea nonverbală, au fost interactive și au cuprins diverse arii curriculare. Fiecare echipă parteneră a primit o carte cu suportul teoretic și aplicațiile practice prezentate de cei din România. O parte apreciată de către ceilalți parteneri a fost prezentarea interactivă a unor aspecte legate de cultura și civilizația țării noastre.

A doua zi, echipa de profesori din Marea Britanie a supus dezbaterii modulul Practical Strategies for Supporting Language Acquisition and Development in Primary Age Children. S-au prezentat problemele lingvistice cu care se confruntă profesorii din Regatul Unit în primii ani de școală ai copiilor și modul în care reușesc să rezolve dificultățile de învățare. Au fost multe activități practice.

A treia zi a fost destinată țării gazdă, Austria, și a început cu o experiență de tipul learning by doing : o vizită la Gețarul Stubai. După-masă, programul a continuat cu prezentarea modulului The Immersion Method. Principala metodă prezentată se bazează pe faptul că fiecare grupă de preșcolari din instituția parteneră, care este o grădiniță privată, avea pe lângă educator, un profesor nativ. Acesta comunica cu preșcolarii, exclusiv în limba pe care o preda, respectiv engleză, franceză și italiană. Activitățile prezentate au fost interesante și pot fi aplicate la diverse materii, chiar dacă numărul elevilor noștri dintr-o clasă este mult mai mare.

Este greu să ne comparăm cu alte instituții de învățământ din Uniunea Europeană, fie ele chiar și de stat. Resursele materiale, dar și umane, de care dispun, sunt mai numeroase față de cele din România. Oricum, învățământul din țara noastră, auster cum e, aduce în prim-plan profesioniști în multe domenii, chiar și în străinătate, însă mulți înțeleg greșit deschiderea aceasta înspre inovație și chiar înspre comunicare, dar cei care o înțeleg, profită din plin de consecințele ei.

Cred că rostul acestor proiecte este unul extrem de bine definit: alinierea specialiștilor la standarde europene și implicit perfecționarea lor, pentru că doar astfel se va reuși o integrare în marele conglomerat european, chiar dacă ne vom păstra valorile naționale, însă vom avea șansa să le comparăm cu cele din alte țări, iar schimbul interactiv este benefic pentru toți cei implicați.

LOREDANA CORCHIȘ

Read more...

EXCLUSIV: Interviu cu locotenentul Alexandru Gheorghe

În paginile numărului din această săptămână vom găzdui în premieră o rubrică dedicată militarilor Armatei Române din toate garnizoanele țării, dar în mod special celor din Câmpia Turzii. Ocazia acestui fapt este dobândirea personalității juridice a unei asociații care prin obiectivele sale se adresează nevoilor militarilor Armatei, dar și celorlalte categorii de personal, fără discriminare. Numele proaspătului organism constituit pentru adresarea și promovarea instereselor legale, legitime ale personalului militar și civil este Asociația A.D.M.A.R- Asociația pentru Apărarea Drepturilor Militarilor Activi și în Rezervă, iar prin decizia cu nr. 1221/2017, din data de 17.03.2017, pronunțată de Judecătoria Sibiu, acest vis frumos a devenit realitate.

Și ce alt mod mai potrivit a-și face cunoscut statutul și obiectivele tuturor celor interesați dacă nu prin vocea membrilor săi fondatori reprezentati astăzi de președintele A.D.M.A.R, cunoscutul locotenent Alexandru Gheorghe și unul dintre vicepreședinți, locotenent-colonelul în rezervă Mihaiu Sorin Eugen și care ne vor răspunde la întrebările pe care le-am pregătit?

R: Bună ziua, domnule locotenent și bine ați revenit la Câmpia Turzii!

L: Bună ziua dumneavoastră și cititorilor dumneavoastră! Și bine v-am regăsit!

R: Explicați-ne, vă rugăm, în câteva cuvinte, motivele înființării acestei asociații care militează pentru apărarea drepturilor militarilor și civililor din cadrul MApN. Are vreo legătură cu ceea ce vi s-a întâmplat dumneavoastră?

L: Din păcate, sau poate din fericire, are o foarte strânsă legătură cu ceea ce s-a întâmplat în cazul meu. Spun din păcate, pentru că nimeni nu ar trebui forțat să treacă prin ce am trecut eu doar pentru că am îndrăznit să fac uz de un drept democratic și constituțional, și anume, cel al libertății de exprimare, dar spun din fericire, pentru că având în spate experiența unui abuz îndurat pe cont propriu și având, de asemenea, experiența luptei în media, dar mai ales în instanță, pot acum încerca să ajut alte persoane care ar putea suferi sau au suferit, la rândul lor, un abuz. Dar, mai ales, pot acum ajuta la preîntâmpinarea lor și la ajutorarea celor care ne vor solicita acest lucru. Cam acestea ar fi pe scurt expunerea de motive a necesității înființării unei astfel de asociații.

R: Și, până la urmă, au dreptul militarii la liberă exprimare publică în nume propriu sau nu? Dumneavoastră acum, în acordarea acestui interviu, săvârșiți vreo abatere de la regulamentele militare?

L:  Cu siguranță, nu. Fac uz de un drept constituțional și democratic pe care îl are orice cetățean al acestei țări. Mai mult decât atât, pe lângă prevederile constituționale mai există și decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție cu numărul 3117/02.07.2014 obținută cu ajutorul celor doi avocați care m-au reprezentat și anume doamna Coroiu Vasilica, avocat în Baroul București și domnul avocat profesor doctor emerit Pop-Ioan Sabău, decizie care statutează fără echivoc următoarele: 

“În ceea ce privește acordarea de interviuri sau declarații reprezentanților mass-mediei civile, trebuie precizat că reclamantul nu a avut aprobarea comandantului, dar cu acest prilej nu a furnizat informații clasificate, faptele fiind afirmate generic și reprezintă un punct de vedere civic.(fila 8 verso dos. fond).

Sub acest ultim aspect , reclamantul este protejat de prevederile art. 10 din CEDO, care supune unor restrângeri sau sancțiuni libertatea de opinie, numai pentru securitatea națională, integritatea teritorială, divulgarea de informații confidențiale, siguranța publică, apărarea ordinii publice.

Or, din extrasele aflate la dosar rezultă caracterul pașnic al discursului reclamantului, fără a exista vreo amenințare la ordinea sau siguranța publică sau fără  a se fi divulgat informații confidențiale.

Afirmațiile reclamantului se înscriu în cadrul unei dezbateri democratice și nu pot fi restricționate fără a se încălca prevederile art. 10 din CEDO”.

Ceea ce se poate ușor observa și reține din motivarea instanței este că militarii au dreptul la liberă exprimare publică cu singura condiție de a nu divulga informații confidențiale de natură să pericliteze siguranța națională, integritatea teritorială etc. Deci aceasta este singura restricție legală pe care militarii trebuie să o respecte atunci când fac uz de dreptul la liberă exprimare publică. 

Mai mult decât atât, vreau să arăt că primul apărător legal care s-a oferit să mă reprezinte în timpul desfășurării publice a cazului meu și anume domnul general (r) magistrat Ion Panaitescu, a învederat încă din timpul desfășurării ședințelor consiliului de judecată din unitate, următoarele:

 “În conformitate cu dispozițiile art. 10 din CEDO, orice persoană are dreptul la libertatea de exprimare, ce cuprinde libertatea de opinie și libertatea de a comunica informații ori idei, fără amestecul autorităților publice, dar cu luare aminte că sus-zisele drepturi pot fi supuse unor restrângeri dacă acestea constituie măsuri necesare într-o societate democratică, pentru securitatea națională .

În lumina precitatului text de lege și având a se pronunța asupra unor cauze identice sau similare celei deduse judecății, Instanța de Contencios European a Drepturilor Omului a precizat că, libertatea de expresie este recunoscută și militarilor ca pentru orice persoane aflate sub jurisdicția unui stat contractant, cu respectarea unor reguli destinate a împiedica slăbirea disciplinei militare.

În orice caz, pentru Curtea Europeană, armata unui stat democratic la fel ca și societatea pe care o servește nu are a face economie cu privire la o simplă dezbatere de idei, pentru că art. 10 al CEDO  nu se oprește la poarta cazărmilor, de aceea autoritățile naționale nu pot să invoce regulile disciplinei militare pentru a împiedica exprimarea unor opinii, chiar și atunci când acestea ar putea fi  îndreptate împotriva armatei ca instituție a Statului.

În fine, Curtea Europeană a considerat că divulgarea unui interes de Stat cu privire la armată și a unor cunoștințe tehnice determinate ce puteau furniza indicații despre stadiul fabricării unor mijloace militare sunt de natură să aducă prejudiciu considerabil securității naționale a Statului în cauză.”

Toate aceste susțineri invocate încă de pe timpul desfășurării consiliului de judecată care m-a găsit vinovat în unanimitate și a propus ministrului Oprea excluderea mea din Armată, au fost mai apoi preluate de către judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție ca fiind pertinente, iar în baza lor precum și a altor susțineri juridice întemeiate, au dispus că excluderea mea din rândul cadrelor militare ale Armatei a fost nelegală și m-au repus în drepturile de ofițer activ. Pe această cale țin să îmi exprim din nou gratitudinea față de completul de 3 judecători care a judecat cauza mea, întrucât prin decizia asumată au înfăptuit pe lângă îndreptatea abuzurilor la care am fost supus și consacrarea pentru militari a  unui drept fundamental pentru orice cetățean, dreptul la libera exprimare publică, fără frica de ar mai putea fi excluși din sistemul militar. De aceea, aș îndrăzni să spun că decizia amintită mai sus este una realmente istorică pentru toți militarii Armatei Române. După 25 de ani de democrație s-a statuat în mod oficial, de către Curtea Supremă a României acest drept fundamental și eminamente democratic pentru militarii MApN.

Următoarea întrebare care se pune este: avem un drept, ce facem cu el?

R: Așa este. Ați câștigat un drept, atât pentru dumneavoastră, dar mai ales pentru toți ceilalți militari. Ce veți face de aici înainte cu el? Cum vedeți respectarea acestuia față de militari și cum vedeți exprimarea acestuia de către militari?

L: Ați pus o întrebare deosebit de justă și pertinentă. Avem acest drept încă din 2014, este adevărat. Pe cei care încă susțin sau care încearcă să restrângă abuziv acest drept al militarilor, îi invit deosebit de respectuos să citească argumentele juridice expuse mai sus și să țină cont că hotărârile judecătorești sunt date pentru aplicarea legii și în numele legii, având astfel putere de lege. Deci îngrădirea acestui drept sub orice formă reprezintă un abuz clar. Pe de cealaltă parte, militarii trebuie să țină cont de restricțiile de natura securității naționale stabilite chiar și de către CEDO, dar mai ales, să mențină în orice fază a exercitării acestui drept o poziție demnă de un militar al Armatei Române și o atitudine care să nu contravină în primul rând unei bunei purtări civice.

R: Deci acest interviu este unul perfect legal pentru un militar datorită în mare parte acestei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție a României?

L: Cred că putem afirma acest lucru fără a ne teme că greșim.

R: Să revenim la noua asociație pe care ați înființat-o. Cine sunt membrii fondatori, care sunt obiectivele sale ? Care sunt așteptările pe care le aveți de la Ministerul Apărării Naționale? Cum credeți că vor reacționa forurile superioare de conducere din minister?

L: După cum însăși denumirea o spune, asociația militează pentru respectarea și apărarea drepturilor militarilor, activi și în rezervă, fără însă a exclude studenții militari din Academii care sunt dealtfel viitorul  Armatei, liceeni militari, personalul civil contractual și alte categorii pe care le veți putea desluși mai bine din statutul pe care îl vom publica în paginile dumneavoastră. Trăim totuși într-o societate care se dorește a fi democratică iar eu înțeleg acest lucru prin asumarea drepturilor democratice conscrate prin legile țării ca fiind un fapt de normalitate, nu ca pe un fapt de curaj. Dacă ai nevoie de curaj ca să faci uz de un drept legal înseamnă că ori nu trăim într-o democrație sănătoasă ori că cineva acționează asupra ta spre a te descuraja în a-ți asuma demersurile respectării unui drept personal legal.

Astfel asociația își propune să aducă lumină asupra drepturilor pe care personalul militar le are și să ajute acolo unde va fi solicitată pentru respectarea lor sau apărarea lor prin mijloacele legale pe care le avem la îndemână.

Asociația a fost înființată de către 3 ofițeri de carieră: domnul locotenent-colonel în rezervă Mihaiu Sorin-Eugen, căpitanul în rezervă Mîndrilă Bogdan-Nicolae și subsemnatul, locotenent Alexandru Gheorghe.

Domnul lt. col. Mihaiu Sorin a activat ca ofițer MApN începând cu anul 1986 când a absolvit Școala Militară de ofițeri activi  “Nicolae Bălcescu”din Sibiu. În anul 1998 a fost licențiat al Facultății de drept Babes Bolyai din Cluj-Napoca în științe juridice, specializarea drept, iar din anul 2003 până în anul ieșirii la pensie, in 2016, a activat ca și consilier juridic la 4 unități militare. Ieșirea la pensie nu a însemnat însă încetarea activității de jurist sau de militar, întrucât în calitatea dânsului de vicepreședinte al A.D.M.A.R militează în continuare pentru respectarea drepturilor militarilor, iar pregătirea de jurist ne aduce un plus de valoare, dânsul fiind responsabilul pe acest domeniu foarte delicat. Nu oricine poate sesiza subtilitățile juridice, nuanțele sau esențele, dar în capacitățile intelectuale și cunoștințele dânsului avem deplină încredere.

Domnul căpitan în rezervă Mîndrilă Bogdan a absolvit Academia Militară a Forțelor Terestre “Nicolae Bălcescu” din Sibiu, promoția 2005. A activat ca și comandant pluton și comandant companie, cu un stagiu de activitate în cadrul forțelor pentru operații speciale de 11 ani.

De asemenea domnul căpitan în rezervă mi-a fost unul dintre primii comandanți în Academia Militară și cunoscându-i dedicarea față de valorile militare precum și iubirea față de Țară i-am propus alăturarea în proiectul A.D.M.A.R, iar răspunsul pozitiv a venit prompt și fără ezitare.

Despre mine vă pot spune că am absolvit Academia Militară “Nicolae Bălcescu” din Sibiu, promoția 2008. Am urmat cursuri de masterat în domeniul “Managementul informațiilor în combaterea terorismului” în cadrul Academiei Naționale de Informații “Mihai Viteazu ” din București în perioada 2008-2010. Din anul 2009 și până la excluderea mea în 2012 am activat la unitatea militară din Câmpia Turzii. Am fost trecut în rezervă după ieșirea publică de solidaritate cu protestatarii din 23 Ianuarie 2012, iar după o luptă în instanță care a durat 2 ani și 5 luni am fost repus în situația de ofițer activ prin decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție. Astăzi încerc să-i ajut pe alții așa cum și eu la rândul meu am fost ajutat atunci când a trebuit să ma lupt pentru a-mi demonstra dreptatea. Vă  pot spune că deja avem un caz realmente strigător la cer în care sunt implicați 2 ofițeri superiori activi din garnizoana Lipova, dar asupra lui vom reveni doar după ce dosarul despre cazul dânșilor va fi trimis spre înștiințare și rezolvare către ministrul apărării naționale.

Acestea ar fi câteva informații despre membrii fondatori. Bineînțeles cine dorește să afle mai multe despre noi o poate face adresând întrebări pe canalele de comunicare pe care le-am inițiat deja dar și pe paginilie personale de Facebook.

Cât despre conducerea M.Ap.N. tot ce putem spune, și acum vorbesc în numele A.D.M.A.R, este că ne dorim o relație bazată pe respect reciproc, pe colaborarea în vederea îmbunătățirii eventualelor disfuncții identificate de comun acord și agreate ca trebuind a fi corectate. Ne dorim un dialog principial și transparent și ne dorim să fim percepuți și tratați ca parteneri corecți. Suntem totuși mânați de aceleași idealuri ca și cei care ne conduc, dorim doar să punem umărul la bunul mers al lucrurilor. De la persoana ministrului apărării naționale așteptăm o aplecare mai atentă și bineînțeles mai concretă asupra nevoilor stringente ale personalului militar si civil din M.Ap.N., și avem pregătite deja un set de propuneri pe care dorim să i le prezentăm atunci când ni se va acorda această posibilitate. Știm că prin natura funcției ocupate domnul ministru nu se poate desprinde când dorește spre a veni în mijlocul tuturor militarilor și suntem conștienți că responsabilitățile dânsului sunt mari, la fel sunt însă și așteptările celor pe care îi conduce. Sperăm și avem deplină încredere, urmărind comunicările zilnice transmise public, în deschiderea spre dialog atât a ministrului apărării naționale, cât și a eșaloanelor militare de conducere. Nu suntem în niciun caz doritori a se face spectacole publice în care imaginea Armatei să aibă de suferit, nu acesta este scopul nostru, dar nu suntem nici dispuși a crea o formă fără fond. Asociația se dorește a deveni o platformă legală pentru expunerea nevoilor personalului M.Ap.N., pentru promovarea doleanțelor pertinente către conducerea ministerului și pentru reprezentarea drepturilor legitime ale membrilor săi. Scopul ei principal este îmbunătățirea calității vieții personalului prin adresarea acelor nevoi pe care le putem susține și prin transmiterea conducerii ministerului a acelora pe care nu le putem susține. Singurul sentiment care ne însoțește în acest demers dragostea față de valorile sistemului militar, dar care, ca orice alte sistem este desigur perfectibil și nu perfect. Astfel, sperăm la o reacție de înțelegere a necesității unei astfel de asociații, mai ales în contextul interzicerii dreptului militarilor de constituire în sindicate și sperăm într-o relație corectă din partea tuturor celor ce vor fi implicați în proiectul demarat. Din partea conducerii A.D.M.A.R pot garanta buna credință și buna intenție a acestei asociații. Repet, ea nu se dorește a fi un factor de risc pentru minister și nici o platformă care să instige la nerespectarea regulamentelor militare sau a legilor de către militari, ea se dorește a fi o platformă care să adune civilizat, legal și transparent doleanțele și așteptările pertinente ale membrilor săi. Buna credință va sta la baza tuturor acțiunilor și demersurilor asociației, dar pretindem acest lucru atât de la membrii săi cât și de la alți colaboratori.

R: Mi se pare foarte corect ceea ce vă doriți și mai ales consider că modalitatea legală și transparentă pe care ați ales-o este una potrivită demnității de militar.

L: Vă multumesc sper ca acesta să fie drumul de la care să nu ne abatem sau să nu fim abătuți.

R: Care vă sunt planurile de viitor? Aveți în minte propuneri concrete pentru conducerea ministerului?

L: Ca planuri de viitor avem implementarea tuturor ideilor expuse pe întreg cuprinsul acestui interviu. De asemenea suntem deschiși oricăror idei și propuneri menite să îmbunătățească activitatea asociației. Pentru conducerea ministerului avem un set de propuneri de îmbunătățire a anumitor domenii de activitate, și aici mă refer la domeniul personal, domeniul juridic și cel financiar. Referitor la domeniul financiar, domnul locotenent-colonel în rezervă Mihaiu Sorin va face niște precizări din punct de vedere juridic asupra modalităților concrete în care HG1/2017 ar fi trebuit să se aplice în M.Ap.N. și totodată un studiu comparativ privind modul de aplicare în Ministerul Afacerilor Interne, având în vedere că acest minister are două categorii de militari, pompierii și jandarmii, care se raportează la aceleași legi statutare și de salarizare. Dânsul fiind expertul A.D.M.A.R. pe probleme juridice îl vom lăsa să explice pe larg acest subiect în următoarea rubrică dedicată exclusiv acestei probleme la care am primit foarte multe interpelări. 

R. PRIVITOR LA SISTEMUL DE SALARIZARE DIN PERIOADA 1990 ȘI PÂNĂ LA ADOPTAREA LEGII-CADRU NR.330/2009, NE PUTEȚI FACE CÂTEVA PRECIZĂRI?

1. PENTRU CADRELE MILITARE ȘI SOLDAȚII/GRADAȚII PROFESIONIȘTI 

Art.9 lit.a) din Legea nr.80/1995 privind Statutul cadrelor militare stipulează că ofițerii, maiștrii militari și subofițerii, în activitate, au dreptul la: ,,solda lunară, compusă din solda de grad, solda de funcţie, gradaţii şi indemnizaţii, precum şi la prime, premii, sporuri şi alte drepturi băneşti”.

Pentru soldații/gradații profesioniști, dreptul la soldă lunară este stipulat în cuprinsul art.8 alin.(1) lit.a) din Legea nr.384/2006 privind Statutul soldaților și gradaților profesioniști. Acesta prevede că elementele componente și cuantumurile soldei lunare se stabilesc potrivit legii.

Prin art.3 din Legea nr.138/20.07.1999 privind salarizarea şi alte drepturi ale personalului militar din instituţiile publice de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională, precum şi acordarea unor drepturi salariale personalului civil din aceste instituţii pentru cadrele militare și militarii angajaţi pe bază de contract (actualii soldați/gradați profesioniști) a fost stabilit dreptul acestora de a beneficia de ,,soldă lunară” care era compusă din ,,solda de funcţie, solda de grad, solda de merit, îndemnizaţia de comandă, gradaţii şi indemnizaţia de dispozitiv” (s.n.). În raport cu atribuţiile ce reveneau fiecărei funcţii, de complexitatea şi gradul de răspundere cerut de îndeplinirea acesteia, de solicitările la efort și de arma/eşalonul la care militarii îşi desfăşurau activitatea, soldele de funcție ale cadrelor militare și ale militarilor angajaţi pe bază de contract erau diferențiate prin coeficienţi de ierarhizare. Valoarea coeficienţilor de ierarhizare se stabilea în raport cu valoarea de referinţă sectorială (art.52). 

2. PENTRU FUNCȚIONARII PUBLICI

Pentru funcționarii publici din cadrul Ministerului Apărării Naționale, actul normativ care reglementează organizarea funcţiei publice şi statutul acestora este Legea nr.188/08.12.1999 privind Statutul funcționarilor publici. Aceasta, la art.29, stabilea dreptul la salariu și elementele componente ale acestuia: ,,...funcționarii publici au dreptul la salariu, care se compune din salariul de bază, sporuri şi indemnizaţii”. Prin acte normative succesive (O.U.nr.245/2000, O.U.nr.192/2002, O.U.92/2004, O.G.nr.2/2006, O.G.nr.6/2007) au fost stabilite elementele salariului care constau în: salariu de bază, sporuri, premii, stimulente și alte drepturi.

3. PENTRU PERSONALUL CIVIL CONTRACTUAL

Actul normativ care statua modul de salarizare în unitățile bugetare a fost Hotărârea Guvernului nr.281/17.06.1993 cu privire la salarizarea personalului din unitățile bugetare. La art.2 se stipula că salariul se compune din: salariul de bază, sporuri la salariul de bază, ,,premii pentru rezultatele deosebite obţinute în activitatea individuală, precum şi un premiu anual pentru contribuţia la realizările pe ansamblul unităţii”, ,,premii speciale stabilite în valoare fixă, pe 2-3 mărimi de premii, în raport cu valoarea sau cu importanța realizărilor obţinute” și alte drepturi salariale, cum ar fi: ,,masă gratuită, transport de la domiciliu la locul de muncă şi de la locul de muncă la domiciliu (...) locuinţă de serviciu ,,şi altele asemenea, reglementate prin acte normative specifice”. Aceste elemente ale sistemului de salarizare au fost preluate, ulterior, de Legea nr.154/1998, de O.U.G.nr.24/2000 sau de O.G.nr.10/2008.

Demn de reținut este faptul că, salariul de bază/solda de funcție se stabilea pe baza următoarelor elemente: valoarea de referinţă universală, indicatorii de prioritate intersectorială, valoarea de referinţă sectorială (art.5 din Legea nr.154/1998 și art.4 și 52 din Legea nr.138/1999).

Începând cu 01.10.2008, prin Ordonanța Guvernului nr.8/30.01.2008, valoarea de referință sectorială a fost stabilită la 197,3387 lei (art.II, alin.2), valoare care se menține și în prezent!

R. CARE AU FOST IMPLICAȚIILE SALARIZĂRII UNITARE ÎN MINISTERUL APĂRĂRII NAȚIONALE?

La 01.01.2010 a intrat în vigoare Legea-cadru nr.330/05.11.2009 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, ale cărei prevederi urmau să se aplice etapizat, în perioada 2010-2015, perioadă în care, nicio persoană nu trebuia să înregistreze o diminuare a salariului brut/soldei brute de care beneficiase până la acel moment. Ca element de noutate remarcăm introducerea unei salarizări unitare pentru personalul încadrat în instituțiile de apărare, ordine publică și siguranță națională. De asemenea, tot ca element de noutate, întâlnim sintagma ,,solda funcției de bază”: art.3 alin.(3) al anexei nr.IV din Legea nr.330/2010 statua că ,,solda lunară este formată din solda funcţiei de bază, solda de grad, gradaţii şi, după caz, indemnizaţia de comandă”. Asta, în contradicție cu ceea ce stipulează art.9 lit.a) din Legea nr.80/1995 privind Statutul cadrelor militare: ,,solda lunară se compune din solda de grad, solda de funcţie, gradaţii şi indemnizaţii, precum şi prime, premii, sporuri şi alte drepturi băneşti, ale căror cuantumuri se stabilesc prin hotărâre a Guvernului”!

Tot de la 01.01.2010, ca efect a dispoziţiilor art.30 alin.(1) din Legea-cadru nr.330/2009, sporurile acordate prin legi sau hotărâri ale Guvernului şi, după caz, indemnizaţiile de conducere, care potrivit legii făceau parte din salariul de bază, din soldele funcţiilor de bază ... s-au introdus în salariul de bază, în soldele funcţiilor de bază (....) corespunzătoare funcţiilor din luna decembrie 2009. Modificând reglementarea în materia salarizării în sensul mai sus arătat, legiuitorul a prevăzut în acelaşi timp, prin art.30 alin.(5) din Legea-cadru nr.330/2009, păstrarea, în anul 2010, a salariului avut pentru personalul aflat în funcţie la 31.12.2009, astfel: 

,,a) noul salariu de bază, solda funcţiei de bază (...) va fi cel/cea corespunzătoare funcţiilor din luna decembrie 2009, la care se adaugă sporurile care se introduc în acesta/aceasta potrivit anexelor la prezenta lege; 

b) sporurile prevăzute în anexele la prezenta lege rămase în afara salariului de bază, soldei funcţiei de bază (...) se vor acorda într-un cuantum care să conducă la o valoare egală cu suma calculată pentru luna decembrie 2009.”

Având în vedere că Legea nr.330/2009 nu conținea vreo reglementare expresă cu privire la modul de încadrare a personalului din instituțiile publice și nici la modul de salarizare a acestuia după expirarea contractelor colective de muncă, și exista riscul ca omisiunile de reglementare generate de adoptarea concomitentă a Legii nr.329/2009 și a Legii-cadru nr.330/2009 să conducă la calcularea în mod eronat și neunitar a salariilor/soldelor, începând cu luna ianuarie 2010, Guvernul Boc a adoptat O.U.G.nr.1/25.01.2010 privind unele măsuri de reîncadrare în funcţii a unor categorii de personal din sectorul bugetar şi stabilirea salariilor acestora, precum şi alte măsuri în domeniul bugetar. La art.5 și art.6, aceasta prevedea:

,,ART. 5

    (1) Începând cu luna ianuarie 2010, personalul aflat în funcţie la 31 decembrie 2009 îşi păstrează salariul, solda (...) brut/brută avute la această dată, fără a fi afectate de măsurile de reducere a cheltuielilor de personal din luna decembrie 2009 prevăzute la art. 10 din Legea nr. 329/2009, care se calculează după cum urmează:

a) la salariul de bază, solda/salariul funcţiei de bază (...) corespunzătoare funcţiilor avute la data de 31 decembrie 2009 se adaugă cuantumul sporurilor şi indemnizaţiilor care se introduc în acesta/aceasta, prevăzute în notele la anexele la Legea-cadru nr.330/2009, numai personalului care a beneficiat de acestea, în măsura în care îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii;

b) sporurile, indemnizaţiile şi alte drepturi salariale prevăzute în anexele la Legea-cadru nr. 330/2009 care nu se introduc în salariul de bază, solda/salariul funcţiei de bază (...) se acordă în aceleaşi cuantumuri de la 31 decembrie 2009, numai personalului care a beneficiat de acestea, în măsura în care îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii, cu respectarea prevederilor art. 23 din Legea-cadru nr. 330/2009.

ART. 6

(1) În cazul în care drepturile salariale determinate în conformitate cu Legea-cadru nr. 330/2009 şi cu prezenta ordonanţă de urgenţă sunt mai mici decât cele stabilite prin legi sau hotărâri ale Guvernului pentru funcţia respectivă pentru luna decembrie 2009 se acordă o sumă compensatorie cu caracter tranzitoriu care să acopere diferenţa, în măsura în care persoana îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii. Această sumă se include în salariul de bază, solda/salariul funcţiei de bază (...) dar nu este luată în calcul la determinarea altor drepturi de natură salarială care se stabilesc în funcţie de acestea.

..............

(3) Cuantumul individual al salariilor/soldelor, inclusiv sporuri, indemnizaţii şi alte drepturi salariale stabilite începând cu luna ianuarie 2010 în conformitate cu prevederile Legii-cadru nr. 330/2009, nu va depăşi nivelul acestuia stabilit pentru luna decembrie 2009, în măsura în care personalul îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.

Ce a făcut această ordonanță de urgență? A stabilit că îndemnizațiile și cuantumul sporurilor, precum și suma compensatorie cu caracter tranzitoriu să se introducă în solda funcției de bază în scopul evitării diminuării drepturilor salariale.

Revenind, la data de 01.01.2011 a intrat în vigoare Legea-cadru nr.284 din 28.12.2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, o lege ordinară, al cărei obiect de reglementare este stabilirea unui sistem unitar de salarizare pentru personalul din sectorul bugetar. Prin legea-cadru s-au stabilit elementele sistemului de salarizare pentru personalul din sectorul bugetar. Particularizând, pentru categoriile de personal aparținând Ministerului Apărării Naționale întâlnim următoarele elemente:

a) Cadrele militare și soldații/gradații profesioniști beneficiază de soldă care se compune din: solda funcţiei de bază (care cuprinde solda de funcţie, solda de grad, gradaţii şi, după caz, solda de comandă), indemnizaţii, compensaţii, sporuri, prime, premii şi alte drepturi salariale (art.3 din anexa nr.VII a Legii nr.284/2010).

b) Funcționarii publici și personalul civil contractual beneficiază de salariu care se compune din: salariu de bază, sporuri, premii, stimulente şi alte drepturi în bani şi în natură, corespunzătoare fiecărei categorii de personal (art.9 alin.2 din Legea nr.284/2010).

Prin urmare, în noua lege-cadru a fost introdusă sintagma solda funcţiei. În schimb, se menține sintagma solda funcției de bază. Elementele sistemului de salarizare sunt diferite de cele întâlnite în Legea nr.330/2009. Dacă la precedenta lege-cadru de salarizare solda lunară era formată din solda funcţiei de bază, solda de grad, gradaţii şi, după caz, indemnizaţia de comandă” (art.3 din anexa IV a Legii nr.330/2009), în noua lege-cadru a salarizării solda lunară se compune din solda funcţiei de bază (care cuprinde solda de funcţie, solda de grad, gradaţii şi, după caz, solda de comandă), indemnizaţii, compensaţii, sporuri, prime, premii şi din alte drepturi salariale (art.3 din anexa nr.VII a Legii nr.284/2010).

Demn de reținut este faptul că, atât salariile de bază cât și soldele de funcţie se stabilesc prin înmulţirea coeficienţilor de ierarhizare corespunzători claselor de salarizare cu valoarea de referinţă, rotunjindu-se din leu în leu în favoarea salariatului (art.10 alin.1 din Legea nr.284/2010).

R. DE CE SE MENȚINE ÎN LEGEA-CADRU DE SALARIZARE SINTAGMA SOLDA FUNCȚIEI DE BAZĂ? 

Oare, s-a dorit inducerea în subconștientul militarilor a unui concept străin de prevederile Statului cadrelor militare? Și dacă da, în ce scop? De ce să o numim solda funcției de bază și nu solda de funcție, așa cum o definește o lege organică, precum este Legea nr.80/1995? Și, de ce cuantumurile elementelor sistemului de salarizare al cadrelor militare să nu fie stabilite prin hotărâri ale guvernului, așa cum prevede Statutul cadrelor militare? Oare, din cauza faptului că în solda funcției de bază intră toate drepturile salariale, cu excepția indemnizaţiilor, compensaţiilor, sporurilor, primelor, premiilor şi a altor drepturi salariale? Se dorește echivalarea sintagmei salariu de bază cu cea a soldei funcției de bază?! GREȘIT! Echivalentul salariului de bază poate fi doar solda de funcție! ATÂT! Iar solda de funcție nu trebuie niciodată să fie mai mică decât salariul minim brut pe țară garantat în plată! 

În loc să fie introduse în Legea nr.284/2010 toate elementele sistemului de salarizare stipulate în Legea nr.80/1995, o lege organică, se menține sintagma solda funcției de bază. Aici, mă văd nevoit să fac o mică paranteză pentru a puncta următorul aspect deosebit de critic în înțelegerea judicioasă a problemei chiar și de către cei ce nu au cunoștințe juridice: Legea nr.80/1995 privind statutul cadrelor militare este o lege organică, iar Legea-cadru nr.284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice este o lege ordinară. Legea ordinară nu poate să modifice dispoziții ale unei legi organice, prin urmare, nu poate să introducă elemente ale sistemului de salarizare care să fie contrare celor impuse de legea organică! 

Legea nr.330/2009 – elemente ale sistemului de salarizare:

SOLDA LUNARĂ – compusă din:

1. solda funcției de bază (cuprinzând îndemnizațiile, sporurile, precum și suma compensatorie cu caracter tranzitoriu);

2. solda de grad;

3. gradații;

4. indemnizația de comandă.

Legea nr.284/2010 – elemente ale sistemului de salarizare:

SOLDA LUNARĂ – compusă din:

1. Solda funcției de bază care se compune din:

a) Solda de funcție

b) Solda de grad;

c) Gradații

d) Solda de comandă (fosta indemnizație de comandă)

2. Îndemnizații

3. Compensații;

4. Sporuri

5. Prime

6. Premii

7. Alte drepturi salariale

 

Componentele soldei funcției de bază sunt determinante în stabilirea drepturilor salariale ale personalului militar întrucât acestea reprezintă elementele principale și fixe ale sistemului de salarizare, astfel:

1. Solda de funcție

a) ,,Soldele de funcţie (...) sunt diferenţiate prin clase de salarizare şi coeficienţi de ierarhizare, în raport cu nivelul studiilor, pregătirea profesională, atribuţiile ce revin fiecărei funcţii, solicitările la efort, complexitatea şi gradul de răspundere cerut de îndeplinirea acesteia, precum şi cu eşalonul la care se desfăşoară activitatea...” (art.5 alin.1 din anexa nr.VII la Legea nr.284/2010);

b) ,,se acordă de la data prevăzută în ordinul de numire” (art.5 alin.4 din anexa nr.VII la Legea nr.284/2010);

c) solda de funcție se stabilește prin înmulţirea coeficienţilor de ierarhizare corespunzători funcției deținute cu valoarea coeficientului de ierarhizare corespunzător clasei 1, rotunjindu-se din leu în leu în favoarea angajatului (art.6 din anexa nr.VII la Legea nr.284/2010). Aceasta se calculează după formula:

Sf=CI x VR

unde: Sf=solda de funcție

CI=coeficientul de ierarhizare al funcției

VR=valoarea de referință

Exemplu: Se presupune că militarul X are coeficientul de ierarhizare al funcției 1,70, iar valoarea de referință este de 197,33 lei (stabilită prin O.G.8/2008). Solda de funcție se calculează astfel: Sf=1,70 x 197,33 = 335,46 lei, rotunjit este 336 lei.

2. Solda de grad – reprezintă o recunoaștere socială, sub formă financiară a dreptului la gradul militar pe care îl are personalul militar. ,,Cuantumul soldei de grad/salariului gradului profesional deţinut se actualizează prin hotărâre a Guvernului, proporţional cu evoluţia valorii coeficientului de ierarhizare 1,00” (art.7 alin.3 din anexa nr.VII la Legea nr.284/2010).

3. Gradațiile – reprezintă o recunoaștere a vechimii în muncă a personalului militar și se stabilesc prin raportarela solda de funcție (art.11 alin.1,2 din anexa nr.VII la Legea nr.284/2010).

4. Solda de comandă – este un drept financiar lunar ce se acordă cadrelor militare în activitate care îndeplinesc funcții de comandă. Și acesta se raportează la solda de funcție (art.8 alin.1 din anexa nr.VII la Legea nr.284/2010).

Intrând în vigoare Legea-cadru nr.284 din 28.12.2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, Ordonanța de Urgență nr.1/2010 a fost abrogată expres de art.39 lit.x), aceasta încetând să mai producă efecte de la 01.01.2011. Ca un fapt divers, tot O.U.G. nr.1/2010 a fost respinsă prin adoptarea Legii nr.30/16.03.2012!

Aplicarea Legii nr.284/2010 urma să se facă etapizat, prin legi speciale anuale de aplicare, prima dintre acestea fiind Legea nr.285/2010 privind salarizarea în anul 2011 a personalului plătit din fonduri publice care punea în aplicare legea-cadru în anul 2011. Aceasta, la art.1 alin.(5) statua că ,,În ... solda funcţiei de bază/salariul funcţiei de bază aferente lunii octombrie 2010 sunt cuprinse sporurile, indemnizaţiile, care potrivit Legii-cadru nr. 330/2009 ... făceau parte din solda/salariul funcţiei de bază, precum şi sumele compensatorii cu caracter tranzitoriu, acordate potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.1/2010.... Sporurile stabilite prin legi sau hotărâri ale Guvernului necuprinse în Legea-cadru nr.330/2009 şi care au fost acordate în anul 2010 ca sume compensatorii cu caracter tranzitoriu sau, după caz, ca sporuri la data reîncadrării se introduc în ......solda/salariul de funcţie, fără ca prin acordarea lor să conducă la creşteri salariale, altele decât cele prevăzute de prezenta lege”. Așadar, sumele compensatorii cu caracter tranzitoriu stabilite prin legi sau hotărâri ale Guvernului necuprinse în Legea-cadru nr.330/2009 au fost incluse în solda de funcție. Începând din anul 2012, legile anuale de salarizare nu au mai făcut referire la modalitatea de calcul a salariilor/soldelor, ci au făcut trimitere doar la cuantumul drepturilor salariale din anul precedent, stabilindu-le la un anumit nivel, în funcție de luna la care făceau referință. Nu este o problemă că sumele compensatorii cu caracter tranzitoriu sau acele sporuri au fost incluse în solda de funcție atâta timp cât acestea se adaogă după calcularea soldei de funcție, conform formulei mai sus prezentate, astfel încât aceasta să nu se situeze sub salariul minim brut pe țară garantat în plată, care la acest moment este stabilit la 1450 RON. Cu alte cuvinte nicio soldă de funcție sau salariu de bază nu are voie să se situeze mai jos de această sumă minimă, obligatoriu a fi bază de plecare la calcularea celorlalte sporuri care se raportează la ea.

R. SINTAGMA ,,SALARIUL DE BAZĂ” ESTE ECHIVALENTĂ CU CEA A ,,SOLDEI DE FUNCȚIE” DE BAZĂ SAU CU CEA A ,,SOLDEI DE FUNCȚIE”?

Conform articolul 160 din Legea nr.53/2003 - Codul muncii, republicată, ,,Salariul cuprinde salariul de bază, îndemnizațiile, sporurile, precum și alte adaosuri”. Art.164 din actul amintit prevede o limită minimă obligatorie a salariului de bază, respectiv cea a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, al cărui cuantum este stabilit periodic prin hotărâre a Guvernului. În acest sens se arată că: ,,Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată.... se stabileşte prin hotărâre a Guvernului... Angajatorul este obligat să garanteze în plată un salariu brut lunar cel puţin egal cu salariul de bază minim brut pe ţară” (s.n.).

Prin hotărâri de Guvern succesive, aşa cum sunt H.G.nr.1.051/2008,  H.G.nr.1.193/2010, H.G.nr.1.225/2011, H.G.nr.23/2013, H.G.nr.871/2013  H.G.nr.1.091/2014, H.G.nr.1.017/2015 și H.G.nr.1/2017, nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată a fost majorat treptat, în intervalul dintre 01.01 2009-01.02.2017, de la suma de 600 de lei la 1.450 de lei. 

Trebuie subliniat că nivelul pragului salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată s-a păstrat şi în situaţia în care, ca urmare a condiţiilor economice speciale, legiuitorul a prevăzut o diminuare temporară a cuantumului brut al salariilor.

Consecinţa dispoziţiilor de lege mai sus menţionate este aceea că dacă prin aplicarea grilei de salarizare rezultă un cuantum al salariului de bază/soldei de funcție mai mic decât cel corespunzător salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, salariatul este îndreptăţit să fie remunerat cel puţin la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat. Neaplicarea dispozițiilor enunțate, referitoare la salariul minim brut pe țară, poate duce la situaţia în care o persoană, care a atins nivelul salariului minim brut pe ţară garantat în plată prin cumularea la salariul cuvenit clasei de salarizare în care este încadrat a unor sporuri, adaosuri sume compensatorii tranzitorii, să obţină aceeaşi remuneraţie cu o persoană debutantă, prin simplul fapt că acesteia din urmă îi este garantat salariul de bază minim brut pe ţară prevăzut de lege, chiar dacă, prin aplicarea grilei de salarizare i s-ar cuveni un cuantum mai mic al salariului. Aceste situaţii particulare pun în discuţie respectarea prevederilor art.16 alin.(1) din Constituţie privind egalitatea în drepturi, de vreme ce, în mod evident, persoanele respective se află în situaţii care impun un tratament juridic diferit. În acest sens, Curtea Constituţională a statuat în jurisprudenţa sa că situaţia diferită în care se află diferite categorii de persoane justifică şi chiar impun un tratament juridic diferit (a se vedea, spre exemplu, Decizia nr. 436 din 08.07.2014, paragraful 20). 

În altă ordine de idei, consider că noțiunea salariu de bază este echivalentă cu cea de soldă de funcție. În sprijinul acestei opinii aduc următoarele argumente:

1. sporurile pe care angajatorul este obligat prin lege să le acorde angajatului se calculează prin raportare la ,,salariul de bază”.

Exemplu: sporul pentru munca suplimentară este determinat ca fiind minim 75% din ,,salariul de bază” (art.123 din Codul muncii), iar sporul pentru munca de noapte este stabilit de legiuitor ca fiind 25% din salariul de bază (art.126 din Codul muncii);

2. Aceeași metodă de determinare (prin raportare la ,,salariul de bază”) a sporurilor ce se acordă angajatului cu contract individual de muncă la instituțiile bugetare a fost preluată fidel și de Legea nr.284/2010.

Exemple: 

Sporurile prevăzute în Legea nr. 284/2010 la art.17 și art.191:

Art. 17. - Personalul care, potrivit programului normal de lucru, îşi desfăşoară activitatea în timpul nopţii, între orele 22,00 şi 6,00, beneficiază pentru orele lucrate în acest interval de un spor pentru munca prestată în timpul nopţii de 25% din salariul de bază (...)

Anexa I/capitolul II/art.2: 

Art. 2. - (1) În raport cu condiţiile în care se desfăşoară activitatea, pot fi acordate personalului salarizat potrivit cap. II lit. F-K din prezenta anexă, cu respectarea prevederilor legale, următoarele categorii de sporuri: 

a) pentru condiţii periculoase sau vătămătoare, un spor de până la 15% din salariul de bază, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective;

b) pentru condiţii grele de muncă, un spor de până la 15% din salariul de bază, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective;

c) personalul care lucrează, potrivit contractului individual de muncă, în zone izolate sau unde atragerea personalului se face cu greutate beneficiază de un spor de până la 20% din salariul de bază.

3. Sporurile acordate militarilor se raportează la solda de funcție:

Exemple:

Art.12 alin 2 din anexa VII la Lege 284/2010 prevede:

(2) Personalul militar (...) beneficiază de următoarele sporuri, în funcţie de condiţiile de muncă: 

a) pentru condiţii periculoase sau vătămătoare, un spor de până la 15% din solda de funcţie/salariul de funcţie/salariul de bază, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective; 

b) pentru condiţii grele de muncă, un spor de până la 15% din solda de funcţie/salariul de funcţie/salariul de bază, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective; 

c) pentru activităţile care solicită o încordare psihică foarte ridicată, un spor de până la 15% din solda de funcţie/salariul de funcţie/salariul de bază, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective. 

,,Art. 14. - (1) Pentru munca cu grad ridicat de risc sau, după caz, în condiţii de pericol deosebit militarii (…) beneficiază de o compensaţie de risc/pericol deosebit de până la 30%, calculată la solda de funcţie/salariul de funcţie/salariul de bază. (2) Personalul militar, poliţiştii, funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare şi personalul civil care desfăşoară activităţi privind prevenirea şi combaterea corupţiei în rândul personalului propriu beneficiază de o compensaţie de 30% din solda de funcţie/salariul de funcţie/salariul de bază.”

Art.25 din anexa VII prevede:

,,(1) Pentru activitatea desfăşurată în unităţi situate în localităţi sau în zone izolate ori în unităţi situate în localităţi sau zone unde atragerea personalului se face cu greutate, personalul militar (...) precum şi personalul civil beneficiază de un spor de până la 20% din solda de funcţie/salariul de funcţie/salariul de bază.”

Art. 27 din anexa VII prevede:

,,Personalul militar (...) precum şi personalul civil care au în primire cai sau câini de serviciu au dreptul, pe perioada respectivă, la un spor de până la 5% din solda de funcţie/salariul de funcţie/salariul de bază.”

Având în vedere principiile și scopurile sistemului de salarizare, dispozițiile Codului Muncii privitoare la salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată și argumentele expuse mai sus, consider că sintagma salariu de bază este echivalentă cu cea a soldei de funcție.

salariu de bază = soldă de funcție

Mergând mai departe cu raționamentul și ținând cont de faptul că, atât salariul de bază cât și solda de funcție se stabilesc prin înmulţirea coeficienţilor de ierarhizare corespunzători claselor de salarizare cu valoarea de referinţă, rezultă că produsul celor două elemente nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe țară, garantat în plată, și anume sub 1450 RON. După ce s-a stabilit că salariul de bază/solda de funcția nu poate fi mai mic/mică decât salariul de bază minim brut pe țară, garantat în plată, în următoarea etapă se adaogă sporuri, îndemnizații și sume compensatorii tranzitorii stabilindu-se, astfel, cuantumul final al salariului de bază/soldei de funcție.

Exemplu: coeficientul de ierarhizare este de 5,2, iar valoarea de referință este 197,33 lei. Solda de funcție se calculează astfel: 

Sf = CI x VR; Sf = 5,2 x 197,33 lei, Sf = 1027 lei

Având în vedere că solda funcției este mai mică decât salariul de bază minim brut pe țară, garantat în plată, se adaogă diferența până la 1450 lei, adică 423 lei. Apoi, la solda de funcție astfel obținută se adaogă sporuri, îndemnizații, sume compensatorii tranzitorii, adică 

Sf = 1450 lei + (sporuri, îndemnizații, sume compensatorii tranzitorii).

Prin urmare, se impune aplicarea H.G.nr.1/2017 întregului personalul din Ministerul Apărării Naționale care are coeficientul de ierarhizare mai mic de 7,32.

R  CARE AR FI BENEFICIILE ÎN SITUAȚIA ÎN CARE H.G.NR.1/2017 S-AR APLICA ȘI PERSONALULUI DIN CADRUL MINISTERULUI APĂRĂRII NAȚIONALE?

Benefiile ar fi multiple. Îmi permit să enumăr câteva dintre acestea fără intenția de a zgândări imaginația vreunuia dintre cititori:

Ar avea loc o creștere a cuantumurilor soldei de funcție, a soldei de comandă, a gradațiilor (pentru vechime), a compensației lunare pentru chirie, a pensiei de serviciu, a soldei pentru cei care lucrează în structuri NATO, a sporului pentru activitatea desfăşurată în unităţi situate în localităţi sau în zone izolate ori în unităţi situate în localităţi sau zone unde atragerea personalului se face cu greutate, a sporului pentru condiții periculoase de muncă, a sporului pentru personalul care lucrează pe timp de noapte, a primei de clasificare, a primei orare de zbor, a primei de paraşutare a primei de specializare, a primei pentru asigurarea activităților aeronautice, a primei speciale pentru încercarea, recepţia şi verificarea în zbor a tehnicii aeronautice, a primei de îmbarcare, a primei pentru salt, a primei pentru scufundare, a compensaţiei de risc/pericol deosebit, a compensaţiei pentru activităţi privind prevenirea şi combaterea corupţiei în rândul personalului propriu, a îndemnizației personalului care lucrează cu cifrul de stat ș.a.

În încheiere, doresc să reamintesc fiecărui militar sau civil din cadrul M.Ap.N. că este un cetățean al acestei Țări, un cetățean care are obligații dar, are și drepturi. Într-adevăr, fidelitatea față de Țară este sacră, avem obligația de a apăra România și de a contribui prin impozite și taxe la cheltuielile publice. Avem aceste obligații prevăzute în Constituția României, dar avem și drepturi și libertăți prevăzute, tot în Constituția României: avem dreptul la viață și la integritate fizică și psihică, la libertate, la liberă circulație, avem libertatea de a ne exprima gândurile, opiniile sau credințele de orice fel, dreptul de a avea acces liber la orice informație de interes public, avem dreptul de a munci, dreptul la un mediu sănătos și la ocrotirea sănătății, dreptul de petiționare, avem acces liber la justiție și dreptul la apărare. Avem atâtea drepturi și libertăți, trăim într-o societate democratică și avem libertatea, dar și obligația de a ne face cunoscute doleanțele, cerințele corecte și mai ales punctele de vedere pertinente acolo unde conisderăm că se poate îmbunătăți o stare de fapt mai puțin corespunzătoare actualelor realități.

Camarazi, învățați să solicitați ferm și civilizat să vi se respecte drepturile democratice stipulate în diverse acte normative, atâta vreme cât aveți un drept prevăzut de lege! Învățați să le cereți adresând petiții (timpul de soluționare este mai scurt și puteți să la adresați direct organului competent – OG nr.27/2002), rapoarte personale (trebuie respectat modul de adresare pe cale ierarhică, iar timpul de soluționare este de min. 30 de zile lucrătoare/eșalon) sau cereri de chemare în judecată. Nu pregetați a vă adresa instanțelor de judecată pentru realizarea drepturilor care v-au fost încălcate! Toate aceste modalități enumerate mai sus reprezintă doar căi legale de exercitare a drepturilor dumneavoastră la care aveți dreptul prin lege. Nimeni nu vă poate sancționa disciplinar pentru simplul fapt că, legal și pertinent, solicitați acordarea vreunui drept! Asociația pentru apărarea drepturilor militarilor activi și în rezervă – ADMAR - este alături de dumneavoastră asigurându-vă consiliere juridică, acțiuni în instanță (cu sau fără reprezentare), interpelări sau sesizări ale structurilor militare, luări de poziții publice.

Camarazi, a sosit momentul să fim mai responsabili în privința exercitării căilor legale prin care putem îndrepta anumite anomalii acolo unde acestea pot apărea și de asemenea să fim mai informați și mai alerți la consacrarea faptică a drepturilor noastre democratice pentru care, să nu îndrăznim să uităm, alții au murit la Revoluție, strigând: Libertate! Cu demnitate, cu responsabilitate și cu fermitatea afirmării convingerilor pertinente! Nu există putere fără unitate și de aceea avem nevoie ca dumneavoastră să vă asumați faptic cele expuse anterior și să veniți alături de noi, într-o încercare legală și mai presus de toate, transparentă, pentru reafirmarea drepturilor celor pe care dorim a-i reprezenta. Orice victorie, orice succes, nu se obține decât prin muncă, luptă, strădanie și prin dovedirea piedicilor aflate în cale. De altfel, aceasta este deviza A.D.M.A.R.: Ad augusta per angusta./Către mari izbânde pe calea cea îngustă!

Uitați-vă în oglinda sufletului și întrebați-vă dacă viitorul pe care îl lăsați moștenire copiilor voștri este cel pe care l-ați visat! 

R: La final aș dori să le comunicați celor interesați modalitățile prin care pot contacta conducerea asociației.

L: Cei interesați ne pot găsi momentan pe pagina de Facebook a asociației, cu același nume și ne pot contacta pe adresa de e-mail a asociației, Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. și la numărul  de telefon 0744540894. Site-ul online al asociației se află momentan în lucru, iar de îndată ce va deveni operațional îl vom face cunoscut.

R: Vă urăm succes în atingerea obiectivelor propuse!

L: Iar noi vă mulțumim pentru găzduirea în paginile publicației Câmpia Express și sperăm ca odată începută această colaborare să continue spre una frumoasă și de lungă durată. Îi invit acum pe stimații cititori cărora sperăm că le-am captat atenția să citească Statutul și obiectivele Asociației A.D.M.A.R, cu sincera speranță de a deveni membru al ei. Vă mulțumim!

 

Read more...

Program „Fii responsabil! Fii partenerul meu!” Câmpia Turzii este a noastră, a tuturor! Perioada 15 martie - 15 aprilie 2017

Programul „Fii responsabil! Fii partenerul meu!” iniţiat în anul 2016, continuă şi are drept scop promovarea atitudinii civice prin implicarea cetăţenilor, organizaţiilor guvernamentale şi neguvernamentale în acţiuni de voluntariat, ca partener al administraţiei locale.

Conştientizarea importanţei atitudinii participative, a implicării în activităţi ce ţin de buna funcţionare a comunităţii locale, precum şi importanţa protejării mediului înconjurător, sunt principalele obiective ale programului.

Implicarea cetăţenilor la acţiunile de protejare a mediului înconjurător, responsabilizarea acestora şi stimularea participării în demersurile iniţiate de administraţia locală constituie un exemplu de bună practică pentru comunitatea noastră.

Împreună cu dumneavoastră continuăm să fim un model de urmat pentru copiii şi tinerii noştri, educându-i să îngrijească spaţiul în care trăiesc, devenind astfel, adulţi responsabili!

Primarul Municipiului Câmpia Turzii, Dorin Nicolae Lojigan, invită toţi locuitorii oraşului, instituţiile, organizaţiile neguvernamentale, asociaţiile de locatari/proprietari şi operatorii economici indiferent de forma de organizare, să se alăture demersurilor intreprinse de administraţia publică locală ca parteneri ai programului: ”Fii responsabil! Fii partenerul meu!”

În cadrul campaniei „Luna Curăţeniei de Primăvară - 2017”, care se derulează în perioada 15 martie - 15 aprilie ac., au loc acţiuni de curăţenie şi întreţinere a spaţiilor verzi, aleilor, imobilelor şi incintelor în care locuiesc sau îşi desfăşoară activitatea cetăţenii, instituţiile şi operatorii economici.

Deasemenea, pentru asigurarea unui climat de ordine şi curăţenie, au fost deja demarate activităţile de curăţat şi răzuit manual rigole, de întreţinere a străzilor, colectare, transport deşeuri menajere şi nemenajere pe întreg teritoriul localităţii. Acest tip de activitate continuă în perioada 20 martie - 4 aprilie 2017.

Adoptarea unei zone din municipiu în vederea igienizării şi amenajării spaţiului verde, de către persoane fizice sau juridice, este o nouă activitate din cadrul programului, care implică cetăţeanul la acţiuni de voluntariat şi responsabilizare civică. Administraţa publică locală recompensează persoanele fizice sau juridice ale căror zone adoptate se remarcă din punct de vedere estetic şi calitativ.

Câmpia Turzii este a noastră, a tuturor! Fii partenerul nostru!

Dorin Nicolae LOJIGAN,

Primarul Municipiului Câmpia Turzii

Read more...

Rotary Câmpia Turzii prețuiește femeia

In data de  4 martie 2017, Club Rotary CT, in colaborare cu laboratorul de citologie vaginala Histopat Invest-dr. Simona Stolnicu, a  desfasurat in cadrul proiectului "Rotary pretuieste femeia" o ampla actiune de depistare a cancerului de col uterin in muncipiul Campia Turzii.

Echipa care a contribuit la buna desfasurare a acestui screening gratuit a fost alcatuita din: dr. Mahmud Alajmi, farm. Adelaida Haiduc, asistenta Lizelotte Bota, prof. Alexandra Crisan. In cadrul acestei actiuni,  dr.Mahmoud Alajmi a testat in cabinetul sau ginecologic un numar de 79 femei prin metoda frotiului cervical Babes-Papanicolau, urmand ca rezultatele sa fie comunicate si analizate la sfarsitul lunii martie. Scopul acestei actiuni este acela de a veni in sprijinul femeilor care au dorit sa se investigheze, dar din diverse motive nu au reusit si acela de a intocmi o statistica a riscului de aparitie a cancerului de col uterin in randul populatiei feminine din Campia Turzii.

Club Rotary CT doreste ca acest screening sa se desfasoare anual, in luna martie, in semn de omagiu si pretuire adus femeii. 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Sectiuni

Adrese utile

Recomandari

Follow Us

×

Sign up to keep in touch!

Be the first to hear about special offers and exclusive deals from TechNews and our partners.

Check out our Privacy Policy & Terms of use
You can unsubscribe from email list at any time